Goed zien door wortelen en cranberry’s tegen een blaasontsteking: kloppen deze voedselmythes?
Publicatiedatum: 8 april 2022
Cranberrysap helpt tegen een blaasontsteking en wie dagelijks een banaan eet, kan rekenen op verstopping. Deze, en andere voedingsmythes, zijn hardnekkig, maar zijn ze ook waar? De KoelkastCoach, Sabine Leijten, legt uit.
‘Wortels zijn goed voor je ogen’
“De stoffen die in wortelen zitten hebben een positieve werking op ons ogen. In wortelen zitten bètacarotenen. Deze worden in ons lichaam omgezet in vitamine A en dat is weer heel belangrijk voor goed zicht. Als er een tekort ontstaat aan vitamine A, kan dat verminderd zicht bij schemer en nachtblindheid als gevolg hebben.”
Is de mythe waar?: Ja.

‘Cranberry’s helpen tegen een blaasontsteking’
“Vroeger haalden wij mensen alles uit de natuur, omdat er toen nog helemaal geen medicijnen voor handen waren. Zo kwam men ook tot de ontdekking dat cranberry’s hielpen bij een blaasontsteking. Cranberry’s bevatten veel vitamine C, wat essentieel is bij het voorkomen en genezen van ontstekingen en infecties. Cranberry’s hebben zodoende dus een bacteriedodende werking.
Er zijn een heel wat onderzoeken gedaan als het gaat om cranberry’s en blaasontsteking. Wat er vaak uitkomt is dat je minimaal 6 maanden dagelijks 2 glazen cranberrysap moet drinken als je het risico op een blaasontsteking wilt verminderen. Cranberrysap schijnt vooral bij ouderen effectief te zijn, vooral als zij regelmatig last hebben van een dergelijke ontsteking.”
Is de mythe waar?: Ja, mits juist gebruikt.
‘Eieren verhogen de cholesterol’
“Er wordt vaak beweerd dat eieren de cholesterol verhogen. Het eigeel bevat de meeste voedingsstoffen en ook de grootste hoeveelheid cholesterol. Een gemiddeld ei weegt tussen de 60 en 80 gram en bevat dan tussen de 234 en 298 milligram cholesterol. Dit is voor zo’n klein hapje best veel, dus logisch dat deze voedselmythe bestaat. Vanuit de Gezondheidsraad wordt er overigens geadviseerd gemiddeld 300 milligram cholesterol per dag te eten.
De laatste jaren zijn er behoorlijk wat onderzoeken gedaan naar de invloed van eieren op onze gezondheid. Bij gezonde mensen wordt er geen verband aangetoond tussen gezonde voeding (eieren vallen hier ook onder) en een verhoogd cholesterol. Een extra tip: als een ei te hard gekookt of gebakken wordt, gaan alle goede voedingsstoffen verloren. Kook daarom een eitje nooit langer dan 7 à 8 minuten. Op die manier blijven de gezonde voedingsstoffen nog actief.”
Is de mythe waar?: Nee, in elk geval niet in het geval van gezonde mensen.

‘Spinazie mag niet 2 keer opgewarmd worden’
“Spinazie is, net als sla, een groente die van nature veel nitraat bevat. Door spinazie te verhitten wordt dit nitraat omgezet naar nitriet. Een grote hoeveelheid nitriet in het menselijk lichaam kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot verminderde opname van zuurstof, waardoor benauwdheid kan optreden. Omdat door verhitten nitriet kan ontstaan, wordt in het verleden wordt vaak gezegd dat het absoluut niet goed is om spinazie te bewaren en opnieuw op te warmen. Dat is niet waar. Als je het na de 1e keer verwarmen snel af laat koelen en in de koelkast zet, kun je het daarna opnieuw opwarmen. Rond de 4 graden bewaren is het best.”
Is de mythe waar?: Nee.

‘Bananen zorgen voor verstopping’
“Bananen zitten boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Deze stoffen stimuleren de darmen juist om goed hun werk te doen. Verstopping wordt veelal veroorzaakt door een tekort aan vezels, groente, fruit, gezonde vetten en eiwitten. Wel is het essentieel om genoeg te drinken als je veel vezels eet, want het zijn een soort sponsjes. Als er niet genoeg vocht is, kunnen vezels ook niet goed worden verwerkt en kan er wel verstopping ontstaan.”
Is de mythe waar?: Nee, niet als u genoeg drinkt.
‘Fruitsuikers zijn beter dan tafelsuiker’
“Ons lichaam heeft baat bij een bepaalde hoeveelheid glucose per dag. Het lijf haalt dit vooral uit suikers en zetmeelhoudende producten. Vervolgens wordt het bijvoorbeeld gebruikt als brandstof voor de hersenen.
Naast glucose kennen we ook fructose, ook wel fruitsuikers genoemd. Het verschil tussen glucose en fructose zit ‘m vooral in de opname. Glucose kan veel sneller worden opgenomen in de bloedbaan dan fructose, want dat moet eerst door de lever worden omgezet. Hierdoor veroorzaakt fructose wel minder hoge bloedsuikerpieken, wat gunstig is voor de gezondheid. Toch zit er een addertje onder het gras. Fructose zorgt namelijk voor een prettig mondgevoel, waardoor je er meer van wilt eten en er dus automatisch best veel van binnenkrijgt. Daarbij is fructose is een enorme belasting voor onze lever en glucose juist weer voor de alvleesklier. Kortom: fruitsuikers zijn niet beter dan tafelsuiker. Ons lichaam ziet alle suikers als suiker, alleen heeft de één iets minder invloed op de bloedsuiker dan de ander.”
Is de mythe waar?: Nee.

‘Van chocola krijg je puistjes’
“Deze gedachten is waarschijnlijk ontstaan bij vrouwen die last hadden van de maandelijkse ongemakken. Tijdens deze periode zijn bepaalde hormonen meer en minder actief, waardoor de huid ook verandert. Zo wordt er meer talg aangemaakt, waardoor er ook meer puistjes kunnen ontstaan. Omdat veel vrouwen tijdens dit moment van de maand extra veel zin hebben in chocolade, is de link met de puistjes snel gelegd. Toch blijkt uit onderzoek dat er geen verband is tussen acne en chocolade.
Is de mythe waar?: Nee.
(Foto: Shutterstock)
Geef een antwoord
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Leuk en leerzaam stukje!
Ik lees hier dat koffie bijdraagt aan de dagelijkse hoeveelheid waterinname. Ik heb echter geleerd dat woffie eerder zorgt voor onvoldoende vocht.
Een lekker bakje woffie is niet te versmaden.
Beste geem2, bedankt voor uw reactie. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat koffie uitdroogt. Dat is echter niet het geval. In dit artikel vertellen we daar meer over: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/eten-drinken/feiten-en-fabels-over-koffie-en-thee/
Interessante info.
Ik drink nooit sterke koffie,omdat ie dan bitter is, dus liever slapper en gezet met een koffie filter