Gehaktballetjes in pittige saus met gebakken polenta

Polenta komt oorspronkelijk uit Noord-Italië. Maar ook de Zwitsers en Oostenrijkers claimen de oorsprong. Het werd gemaakt van verschillende graansoorten. Bij ons gebruiken we polenta van maïsmeel, gemalen maïs. Door polenta te koken ontstaat er een dikke pap. Laat de pap afkoelen en de polenta kan zo in stukken worden gesneden. Mounir maakt gebakken polenta en serveert er gehaktballetjes in pittige saus bij.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 90 gram polenta (maisgriesmeel)
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 150 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1 ei
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 milliliter passata
  • 2 eetlepels sambal
  • 400 gram sperziebonen
  • peper, zout

Extra nodig:

  • bakplaat
  • bakpapier

Bereidingswijze:

Breng een pan met 250 milliliter water aan de kook en voeg al roerende 80 gram van de polenta toe. Laat al roerende 5 minuten zachtjes koken. Roer de kaas erdoor en breng op smaak met peper. Bestrooi een met bakpapier beklede bakplaat met wat polentameel, schep de gekookte polenta erop en strijk glad. Bestrooi ook de bovenkant met polentameel en laat afkoelen.

Meng het gehakt met de paneermeel en ei en breng op smaak met peper en zout. Draai ballen van het gehakt ter grootte van een pingpongbal. Verwarm een scheutje olie in de pan, bak de ballen rondom bruin in circa 3 minuten. Haal de ballen uit de pan en bewaar ze op een bord.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Snijd de uiteindes van de sperziebonen en kook de sperziebonen in circa 4 minuten beetgaar. Giet af.

Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook. Voeg eventueel nog een scheutje olie toe aan dezelfde pan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de passata en de sambal toe en laat circa 3 minuten pruttelen. Leg de ballen samen met de sperziebonen in de pan en stoof in circa 10 minuten met de deksel op de pan.

Snijd de polenta in repen en wentel ze door het overgebleven maismeel. Verwarm een scheutje olie in de pan en bak de polentarepen in circa 4 minuten op hoog vuur om en om goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Verdeel de gehaktballen en sperziebonen in saus over borden. Leg er de gebakken polentarepen bij.

Eet smakelijk!

Geef een reactie