knoflook

De gezondheidsvoordelen van knoflook

Ook zo gek op knoflook? Dat komt dan goed uit, want deze natuurlijke smaakmaker is naast heel lekker, ook nog eens enorm gezond. De KoelkastCoach Sabine Leijten legt uit waarom en vertelt u waar dit bolgewas zijn oorsprong vindt.

Waar komt knoflook vandaan?

Knoflook is altijd aanwezig op de gezellige versmarkten in het zuiden van Europa, maar van oorsprong is het helemaal geen Europees gewas. “Er zijn muurschilderingen opgedoken van knoflook die teruggaan tot wel 2.000 en zelfs 3.000 jaar voor Christus. Deze muurschilderingen vond men vooral in China en India. De jagers en verzamelaars van toen, hebben ervoor gezorgd dat knoflook onze kant op is gekomen. Vandaag de dag eten wij vooral knoflook uit Centraal-Azië”, aldus de KoelkastCoach.

Knoflook is dus al heel lang een vaste waarde in de keuken, zou u zeggen, maar niets blijkt minder waar. In het verleden wordt knoflook vooral gebruikt om heksen en geesten mee te verjagen.

Smaakvol gezond

Hoe anders is dat nu. Knoflook wordt anno 2021 met name in de keuken gebruikt om gerechten net dat beetje extra te geven. Naast erg smaakvol, is knoflook ook uitermate gezond. “Knoflook is rijk aan een heel scala vitamines. Denk aan A, B1, B2, B3, C en E. Maar dat niet alleen, ook mineralen als calcium, mangaan, selenium en ijzer vind je terug in knoflook.”

De vitaminen in knoflook wakkeren allerlei positieve processen in het lichaam aan, weet De KoelkastCoach. “B-vitaminen zijn voor ons mensen essentieel voor een optimale energiehuishouding. Als jij je een lange periode fut- en energieloos voelt, dan kan het zijn dat je een tekort hebt aan deze vitaminen. Laat dit wel altijd van tevoren even controleren door een arts, want je wilt geen overdosis aan B-vitaminen krijgen. Dit kan juist een averechtse werking hebben.”

Ook de vitamines C en E hebben goede kwaliteiten. “Dat zijn prachtige antioxidanten die jouw lijf beschermen tegen het ouder worden, maar ook tegen schadelijke stoffen, zoals alcohol. Om die ‘slechte’ stoffen op te ruimen, heeft je lichaam voldoende vitamine C en E nodig.”

Bloeddruk

Knoflook kan ook helpen om de bloeddruk op peil te houden. “Ziektes of aandoeningen aan hart- en bloedvaten komen steeds vaker voor. Absoluut een reden om extra goed voor het lichaam te zorgen. Er zijn al een aantal onderzoeken die laten zien dat knoflookextract een positieve uitwerking heeft op mensen met een te hoge bloeddruk. Een lange periode minimaal (ongeveer 6 maanden, red.) tussen de 600 en 1.500 milligram knoflookextract gebruiken, kan erg effectief zijn.” De KoelkastCoach benadrukt dat mensen die bloedverdunners gebruiken, altijd eerst met hun arts moeten overleggen voordat zij dit kunnen toevoegen aan het dieet.

Cholesterol

Ook als u last heeft van een hoog cholesterolgehalte, kan wat extra knoflook eten geen overbodige luxe zijn. “Uit onderzoeken blijkt namelijk dat knoflookextract effect heeft op de verlaging van de minder gezonde cholesterolvariant LDL. Je lichaam heeft beide soorten cholesterol, LDL en HDL, nodig, maar wel in de juiste hoeveelheden. Knoflook verlaagt het LDL-gehalte, maar heeft geen invloed op de HDL-spiegel. Dat is dus mooi meegenomen.”

Tegen ontstekingen

Verder staat knoflook bekend om de hoeveelheid allicine. “Deze stof heeft een ontstekingsremmende werking. Opgeslagen vet is een laaggradige ontstekingsreactie. Allicine helpt deze reactie te verminderen.”

Om te profiteren al het bovengenoemde, is het zaak om knoflook zoveel mogelijk rauw te eten. Want, zo legt De KoelkastCoach uit: “knoflook verliest zijn krachtige werking als het wordt verhit.”

Slechte adem?

Knoflook is dus uitermate gezond, maar het heeft 1 welbekend nadeel: uw adem kan er nogal van gaan ruiken. De KoelkastCoach legt uit hoe dat komt: “als je knoflook eet en dit in je maag terecht komt, ontstaan er zwavelgassen. Deze veroorzaken slechte adem.” Of u hier iets tegen kunt doen? Genoeg, gelukkig. Een appel eten na de maaltijd kan al wonderen doen. Meer tips leest u in onderstaand artikel.

knoflookgeur
Lees ook: Last van knoflookgeur? Zo verwijdert u het van uw adem en handen

Op 13 augustus 2021 is Sabine Leijten te gast in het MAX NPO Radio 5-programma Lunch Lekker om over dit onderwerp te vertellen. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Nelleke reageert says:

    Of knoflook ruikt of niet ligt aan de manier van bereiden. Als knoflook geperst in een gerechts wordt gedaan dan ruik je dat de volgende dag nog. Als je knoflook heel fijn snijd en dat in je gerecht verwerkt dan gegarandeerd ruik je dat niet, zelfs niet bij 15 teentjes. Probeer maar uit. Ik gebruik altijd heel veel knoflook en werkte in de zorg, men rook geen knoflook. Dat is mij ontelbare keren verzekerd. En ja, dat kwam doordat ik het heel fijn sneed ipv te persen. Nu ik niet meer werk pers ik het gewoon.

  2. Djamila says:

    Slechte adem vind ik iets anders dan knoflook adem. Als iemand naar knoflook ruikt denk ik altijd: die heeft lekker gegeten. 😉