Duur 13:40
Gepubliceerd op 22 juni 2020

Vakantiehuisje boeken? Lees dan eerst deze anti-oplichtings tips

Er is een ware run op vakantiehuisjes, zeker in Nederland. Denkt u er ook over om een vakantiewoning te huren in binnen-of buitenland? Dan is het verstandig om eerst deze anti-oplichtingstips door te lezen. 

Voorkom oplichting

Oplichting: ook in vakantiehuisjesland gebeurt het helaas. Zo worden er huisjes verhuurd die helemaal niet blijken te bestaan, om maar een voorbeeld te noemen. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar voor een groot deel al te voorkomen voordat u boekt.

Boek bij een erkende reisorganisatie of verhuurder

Stap 1 is controleren waar u het huisje boekt. Doe dit bij voorbij bij een ANVR- en SGR-aangesloten reisorganisatie of een gerenommeerde verhuurder als Landal Greenparcs of Center Parcs. In het geval van een grote verhuurder weet u in elk geval dat het huisje dat u boekt ook echt bestaat en waar het zich precies bevindt. Deze bedrijven zijn niet aangesloten bij de ANVR, maar wel bij de equivalent voor vakantieparken: de Recron.

Als u het huisje boekt bij een ANVR-aangesloten reisorganisatie en er gaat onverhoopt wat mis, dan moeten zij u altijd helpen. Het bedrijf is immers aangesloten bij de reisbranchevereniging ANVR en garantiefonds SGR, wat bepaalde verplichtingen met zich meebrengt.

Bekijk de site goed

Als u besluit online een huisje te huren bij een organisatie die niet SGR- en ANVR-aangesloten is, doet u er goed aan om altijd te controleren of er een slotje in de adresbalk ziet staan. Dit slotje impliceert dat de gegevens die u invult op de webistes versleuteld zijn. Ook is het verstandig om het adres in de adresbalk te controleren. Komt die overeen met de naam die u op de site zelf ziet staan? Als dit het geval is kunt u er zeker van zijn dat u niet met een omleiding te maken heeft, wat toch al weer iets meer zekerheid biedt. Daarnaast is het verstandig om te kijken of er op de site een keurmerk staat. Als dit zo is, is het handig om dit keurmerk even te googelen, want websites gebruiken ook weleens keurmerken die helemaal niet bestaan.

Controleer de prijs

Nadat u de website heeft gecontroleerd moet u de prijzen onder de loep nemen. Zaak is om u niet te laten verleiden door zeer lage prijzen of hoge kortingen. Dit kan heel aanlokkelijk zijn, maar vaak is het daadwerkelijk te mooi om waar te zijn. Gebruik dus uw gezonde verstand en vergelijk de prijs met die van verschillende huisjes van betrouwbare verhuurders, zodat u een duidelijk beeld krijgt van wat een normale prijs is.

Lees e-mails goed

Boekt u een huisje bij een particuliere verhuurder? Bekijk de e-mails die u krijgt dan goed. Als deze de volgende kenmerken bevatten is de kans groot dat u met een oplichter van doen heeft:

  • De mail is in slecht Nederlands geschreven.
  • Is de mail onpersoonlijk of juist overdreven beleefd? Dit zijn beide slechte tekens.
  • De e-mails hebben een dwingende toon.

Trek de gegevens na

Iemand die u een huisje verhuurd zal u moeten voorzien van contactinformatie. Het is zaak om deze informatie altijd te controleren. Heeft deze persoon een website waarop de huisje worden aangeboden? Dan zou hier hetzelfde e-mailadres en telefoonnummer moeten staan als waarmee er met u gecommuniceerd wordt.

Controleer ook of u de foto van het huis ergens anders op het internet tegenkomt. Wordt het huisje op meerdere plekken aangeboden? Wees dan terughoudend en vraag de verhuurder waarom dit zo is. Iemand die niets te verbergen heeft zal u deze informatie geven. Hoe u kan controleren of de foto op meerdere plekken staat leest u op de website van de Fraudehelpdesk.

Ook als het een buitenlandse website betreft kunt u het telefoonnummer en e-mailadres gemakkelijk controleren via een zoekmachine. De foto controleren kan ook op dezelfde wijze.

Pas op met grotere verhuurwebsites

U kunt huisjes huren via gerenommeerde verhuurders, via particulieren, maar ook via grotere verhuurplatformen. Dat soort bedrijven fungeren als tussenpersoon tussen de huurder en verhuurder. Denk bijvoorbeeld aan homeaway,com, waarover op 22 juni 2020 ook is gesproken in MAX vakantieman (zie fragment boven dit artikel).

Als u hier boekt is het verstandig om altijd een woning uit te kiezen die al jaren op de site wordt aangeboden en waar veel recensies over zijn geschreven door eerdere gasten.

Ook kunt u via dit soort sites vaak chatten met de verhuurder, waardoor u de manier van communiceren kan analyseren. Het kan voorkomen dat de verhuurder u vraagt om buiten het boekingsplatform om contact te onderhouden. Dit kan een slecht teken zijn, dus wees hier alert op. Ook is het vaak geen goed nieuws als deze persoon vraagt of u het huisje direct via hem of haar wilt huren. De Fraudehelpdesk adviseert om dit altijd te weigeren en altijd te betalen in de omgeving van her verhuurplatform. Verder is het verstandig om contact op te nemen met de verhuurwebiste als u twijfelt aan de betrouwbaarheid..

Boeken? Zoveel mogelijk met een creditcard

Staat u op het punt om een vakantiewoning te huren? Betaal dan -indien dit mogelijk is- met een creditcard. U bent het geld dan niet direct kwijt, want het wordt eerst gereserveerd. Als het u toch niet lekker zit kunt u proberen de reservering terug te draaien. Dit gaat niet als u met iDeal betaalt. Ook is het waarschijnlijk iets makkelijker om uw geld terug te krijgen als u toch wordt opgelicht en de betaling is gedaan met een creditcard. U kunt dit dan doorgeven aan de verstrekker van uw kaart. Dit is geen garantie dat u het geld ook daadwerkelijk terug krijgt, maar de kans is wel iets groter.

Betalen via de financiële dienst PayPal is ook veiliger dan betalen via iDeal. PayPal is een online betaalmethode waaraan uw uw bankrekening of creditcard kunt koppelen. Eén van de voordelen is dat zij werken met aankoopbescherming, wat inhoudt dat u uw geld terugkrijgt als u niet krijgt waarvoor u betaald heeft. Of zij ook uw vakantie zullen vergoeden als u opgelicht blijkt te zijn, is niet zeker, maar het melden kan altijd.

Geef oplichting aan

Als u onverhoopt wordt opgelicht is kunt u hier melding van maken bij de politie en de fraudehelpdesk. Niets doen helpt sowieso niet, dus het aangeven is altijd een goed idee.

MAX vakantieman

Op zoek naar meer informatie over dit onderwerp? Het wordt behandeld in MAX vakantieman van 17 augustus 2020. U ziet MAX vakantieman elke maandag om 20.30 uur op NPO 1. Ook kunt u deze en andere tips terugvinden op de website van de Fraudehelpdesk.

(Bron: Fraudehelpdesk, MAX vakantieman)

Geef een reactie

Reactie

  1. Nelleke reageert says:

    Wij boeken al jaren huizen in Frankrijk. Veelal zijn dit huizen van Nederlanders die ze verhuren. Wij boeken echter altijd via gites.nl. Wij zijn nog nooit belazerd en de huizen zijn in prima staat, schoon en goed geoutilleerd. Huizen zijn er in diverse prijsklasse en met of zonder zwembad. Voor elk wat wils. Voor de kleine portemonnee en voor de ruimere portemonnee. Kan dit zeer aanbevelen.

Bekijk ook

Meer