Internetoplichters hebben nieuwe truc: online caravanverkoop

05 augustus 2019
4 Min. leestijd
Pas op als u op een verkoopwebsite een tweedehands camper of caravan wilt kopen of verkopen. Internetoplichters hebben nieuwe trucs om u geld afhandig te maken. We leggen uit hoe het werkt en wat u kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt.

Truc

De nepkoper of -verkoper van een caravan of camper stuurt u een foto van zijn bankpas en identiteitsbewijs om vertrouwen te winnen. Vervolgens vraagt hij u hetzelfde te doen om uw identiteit te verifiëren. Maar de gegevens die u geeft, gebruikt de oplichter om aankopen te doen. Als u dit doorkrijgt is het al te laat, het geld is weg. En nog een tegenvaller: het identiteitsbewijs en de bankpas van de oplichter blijken te zijn gestolen.

372 meldingen

De Fraudehelpdesk zegt van dit type oplichting al 372 meldingen te hebben gekregen. Eerder is deze truc gebruikt bij het nepverkopen van dure telefoons. Maar inmiddels gaat de kopie-truc in een derde van de gevallen via nepverkoop van campers en caravans.

Voorkomen

“Voorkom dat je slachtoffer wordt en laat nooit je mobiele nummer achter”, zegt André Vermeulen van de Fraudehelpdesk tegen RTL Nieuws. “Gebruik in plaats daarvan je e-mailadres. Communiceer niet via Whatsapp en stuur al helemaal niet een kopie van je ID-kaart of bankpas naar iemand.” Stan Stolwerk, directeur NKC, zegt hierover tegen MAX Vakantieman: “Als iemand ongezien een camper wil kopen, het contact alleen via WhatsApp gaat en kopieën van paspoorten gestuurd moeten worden, dan moet je aanvoelen dat het niet om de camper zelf gaat. Maak een afspraak om de camper te bezichtigen. Als iemand écht geïnteresseerd is, dan zal hij de camper willen zien, willen voelen en een proefrit willen maken.” Wilt u de zorgen om de verkoop uit handen geven, dan raadt de NKC aan de verkoop via een dealer, garagist of makelaar te laten lopen. Het enige nadeel hierbij is dat het u een deel van de opbrengst kost, maar het ontzorgt wel.

De tips op een rij:

  • Laat nooit uw mobiele nummer achter, gebruik in plaats daarvan uw e-mailadres.
  • Communiceer niet via WhatsApp.
  • Stuur geen kopieën van uw legitimatiebewijs of bankpas.
  • Verkoop niet ongezien, maar maak een afspraak om de camper of caravan te bezichtigen.
  • Geef de verkoop eventueel uit handen aan een dealer, garagist of makelaar.

Op de website van de politie over internetoplichting hebben wij nog aanvullende tips gevonden die wij hierbij graag met u delen:

  • Doe aan prijsvergelijking: is de gevraagde prijs reëel? Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
  • Wees alert en bewaar altijd uw correspondentie met de (ver)koper. Wanneer u met deze partij belt, houd dan bij wanneer dit is geweest en met wie u gesproken heeft.
  • Voordat u met iemand zaken doet via een handelssite of webshop, kunt u via Check de (ver)koper controleren of er meldingen over deze (ver)koper zijn gedaan.
  • Een overschrijving naar uw bankrekening van iemand die niet bij dezelfde bank bankiert, is niet altijd direct zichtbaar op uw rekening. Een fraudeur wil u nog wel eens een screenshot van de overschrijving toesturen als betaalbewijs. Laat u niet verleiden om dit te accepteren als betaalbewijs. Vaak is een screenshot gemanipuleerd en is er in werkelijk niets overgemaakt.
  • Als een verkopende partij belooft uw geld terug te storten, komt het voor dat u een e-mail krijgt met daarin een soort terugbetalingslink. Klik hier niet op! Banken storten op deze manier geen geld terug. De kans is groter dat u op die manier opnieuw geld afhandig gemaakt wordt.

Veilige kopie met KopieID app

Wilt u toch een kopie van uw identiteitsbewijs versturen, dan heeft de Rijksoverheid een app beschikbaar waarmee u een veilige kopie van uw ID kunt maken met uw mobiele telefoon of tablet. Met deze app kunt u de door u gewenste onderdelen op uw indentiteitsbewijs doorstrepen en er wordt een watermerk toegevoegd. U kunt uitgebreide informatie nalezen en een instructiefilmje bekijken op de website van de Rijksoverheid.

Betaallinkjes

Lees ook deze waarschuwing over het klikken op gevaarlijke betaallinkjes via Marktplaats, of tips over hoe u veilig online kunt winkelen.

Dit onderwerp wordt besproken in MAX vakantieman op 5 augustus 2019.

Foto: ANP

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!