Een centraal meldpunt: Meld.nl

In Nederland bestaat een oerwoud aan meldpunten voor de meest uiteenlopende kwesties. Om daarin overzicht te brengen, is de website Meld.nl geopend. Daar zijn links te vinden naar alle bestaande meldpunten en instanties, zodat mensen snel hun melding kunnen doen. Van fraude tot misstanden in de zorg, van discriminatie tot milieu-incidenten en tal van andere zaken.

Meer dan 1.000 verschillende meldpunten

Nederland telt inmiddels meer dan 1.000 verschillende meldpunten, hulplijnen en helpdesks van verschillende organisaties zoals overheden en semioverheden, instellingen, bedrijven en politieke partijen. Burgers kunnen daar hulpvragen, klachten, tips, ervaringen of andere meldingen doorgeven. Ook de bijna vierhonderd gemeenten hebben verschillende meldpunten. De wildgroei aan meldpunten zorgt steeds vaker voor verwarring en in de media wordt er al jaren over geklaagd. Intiatiefnemer van Meld.nl Sonny Baboeram: “Er zijn zoveel meldpunten dat burgers door de bomen het bos niet meer zien, niet weten waar ze moeten zijn en soms van het kastje naar de muur worden gestuurd.”

Een centraal meldpunt

De politiek ziet wel dat er teveel meldpunten zijn, maar de Tweede Kamer noch het kabinet hebben er tot nu toe een oplossing voor kunnen bedenken. “Daarom heb ik dat nu gedaan,” aldus Baboeram. Het liefst was hij een centraal meldpunt begonnen waarop mensen alle meldingen zouden kunnen doen, maar dat is juridisch niet mogelijk. Veel meldingen zijn namelijk privacygevoelig en kunnen alleen bij officiële instanties gedaan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huiselijk geweld, criminaliteit of medische zaken.

Overzichtelijk online loket

Via Meld.nl zijn alle meldthema’s en meldpunten in een overzichtelijk online loket bijeengebracht. Bezoekers vinden er alfabetische gerangschikt en per thema of onderwerp alle instanties, hulplijnen en meldpunten waar ze terecht kunnen. Van veiligheid tot zorg, van milieu tot criminaliteit en van sociaal maatschappelijk tot gemeentezaken. Via de website kunnen ze gemakkelijk doorklikken.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. W4700 says:

    Wat is de mening van Max?
    Is dit betrouwbaar?
    Lijkt niet ok