Tablet verovert hart van ouderen
Publicatiedatum: 25 november 2015
Een van de vooroordelen die ouderen vaak voor de kiezen krijgen, is dat computers en vijftigplussers niet samengaan. De realiteit schetst echter een heel ander beeld. Maar liefst 1 op de 7 ouderen heeft een tablet of een smartphone, zo blijkt uit onderzoek van het MAX Opinie Panel.
Obstakels bij gebruik van tablet en smartphone
De overtuiging dat de oudere Nederlander analfabeet is op het gebied van computers, kunnen we van tafel vegen. Ouderen weten het internet en de computer massaal te vinden, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Ruim driekwart van de senioren tussen de 65 en 75 jaar is inmiddels dagelijks op het internet te vinden. Ook internetten op de smartphone en de tablet is steeds meer in opkomst. Waar in 2005 iets meer dan 1 op de 10 huishoudens een mobiele telefoon met internet had, was dit in 2014 bijna 8 op de 10.
Toch zijn er ook obstakels die het gebruik van een tablet of smartphone lastig kunnen maken. Bijna 1 op de 10 ouderen geeft aan moeite te hebben met het lezen van de kleine lettertjes op het scherm van de smartphone. Ook raken ze soms de weg kwijt in de wirwar van apps, menu’s en opties van de smartphone.
Smartphone schept afstand
Over het algemeen zijn de leden van het panel erg enthousiast over hun tablet. Een grote meerderheid vindt dat de apparaten de communicatie bevordert en hen bij de tijd houdt. Er zijn echter ook wat nadelen aan het toenemende gebruik van bijvoorbeeld de smartphone. Ruim 2 op de 5 respondenten vindt dat de smartphone afstand schept tussen mensen en het gebruik van de smartphone door anderen wordt door ruim de helft van de ondervraagden wel eens ergerlijk gevonden.
Weinig enthousiasme voor seniorentablet
Op de vraag of er behoefte is aan een speciale seniorentablet geven 4 op de 5 ouderen aan dat ze daar niets van moeten weten. “Waarom moet zo’n ding nou weer speciaal voor ouderen worden aangepast?” en “We doen gewoon mee hoor, met alle nieuwe speeltjes” zijn reacties op deze vraag.
Concluderend kunnen we zeggen dat vooral de tablet het hart van de oudere Nederlander heeft veroverd. Voor een enorme groep is de tablet veel meer dan een simpel speeltje. Om één van de respondenten aan te halen: “Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Ik heb de wereld aan mijn voeten en kan ook videobellen met de kinderen die in het buitenland wonen. Ik kan het iedereen aanraden.”
In MAX Magazine nr. 48 (21 tot en met 27 november 2015) verscheen een uitgebreid artikel over ouderen en de smartphone en tablet.
Geef een antwoord
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Zojuist heb ik mij aangemeld op max vandaag!
Ook ik ben sinds afgelopen erg gelukkig met mijn tablet!!!
Wat betreft smartphone: mijn I-phone ben ik al een paar jaar blij mee, enig nadeel wat ik heb ervaren bij meerdere ziekenhuisopnames afgelopen jaar: je moet leren de telefoon echt uit te zetten anders leeft ( hoe goed bedoeld ook) onze hele familie en vriendenkring de hele dag meeleeft!!!
Wat vaak tegen valt bij smartfone,s is de batterij die is na 5a 6uur leeg en dan is dat niet handig als je berijdbaar moet zijn
T is mijn 4de mobiel eerst een Ifone en nu een Celexi dat maakt niet uit
Sinds kort heb ik een extra accu of wel powerbank, gekocht. Werkt prima en ik heb de hele dag stroom genoeg! Op diverse website binnen een dag in huis! B.v. media markt, bol.com, Coolblue…..
Zoals zovelen heb ook ik een tablet en een smartphone, ik gebruik mijn tablet dagelijks (hele dag ) om naar de Nederlandse radio te luisteren ,ik woon nl. in Griekenland.
Mijn mobiele telefoon gebruik ik alleen om contact te
houden met mijn naaste familie in NL en dan alleen nog maar via whatsapp ( kost immers niets ) .
Waarom zou er een speciaal tablet gemaakt moeten worden voor senioren,trouwens waarom spreekt iedereen over Ouderen,Senioren klinkt toch veel leuker.
Wat mij wel opvalt is dat de Overheid voorbij gaat aan vele groepen senioren die niet of nauwelijks gebruik maken van al het digitale gebeuren, terwijl zij als Overheid dezelfde Senioren ” dwingen ” om allerlei zaken digitaal te gaan regelen.
Ik moet zeggen dat een goede tablet een uitkomst is, bij de meeste smartphones zijn de lettertjes vrij klein en krijg ik het dikke vingerscsyndroomeen keer tikken en er staan 3 letters
Voor veel ouderen is Android makkelijk te gebruiken, het heeft een prima leercurve want mijn oude schoonmoeder doet er alles mee zelfs haar bankzaken regelt ze zelf, eerst hielp haar zoon nog en nu kan ze het zelfstandig, wees verstandig en beperk je limiet totbv €500, dat is veilig en bij verlies of diefstal ben je niet gelijk veel geld kwijt!
Ik gebruik mijn tablet dagelijks, even de mailtjes lezen, nieuws volgen, wat opzoeken of een foto delen met je kinderen of iets appen met een klei kind, bankzaken afhandelen of tv kijken voor multi media is het ideaal, met je smartphone maak ik meer foto,s dan vroeger en heb je veel handige apps om een route te fietsen of te rijden, echt heel leuk om te delen en een bron van i informatie!
Twee jaar geleden heb ik (nu 62) mijn man (nu 72) geleerd om met een tablet (Samsung) om te gaan. Wij vinden het beiden geweldig!! We laten elkaar leuke/interessante berichten lezen, hij heeft veel meer contact met de kinderen/kleinkinderen en het heeft ons leven zonder meer verrijkt!
Zelfs mijn tante van 96 jaar heeft een tablet. Ze heeft 2 cursussen gevolgd om er mee te leren omgaan. Deze cursussen werden in het dorpshuis gegeven aan senioren. Ik vind het echt geweldig hoe zij hiermee omgaat! Ze weet op internet haar weg te vinden, online shoppen, word feud met de verzorgsters uit het huis waar zij woonachtig is, kaartspelletjes. Kerkdienst volgt zij ook via internet omdat zij niet meer zo vaak naar de kerk gaat. Mailtjes kan ze wel lezen maar zelf mailen lukt haar niet meer. Ook giga grote legpuzzels maakt ze zonde problemen. Vooral die hele drukke puzzels van 1000 stukjes van Jan van Haasteren draait zij haar handen niet voor om. Het is duidelijk dat tante nog in goede gezondheid verkeert, zowel geestelijk als lichamelijk.
Ruim driekwart van de senioren tussen de 65 en 75 jaar is inmiddels dagelijks op het internet te vinden.
Ik hoop wel dat ook bekend wordt gemaakt dat dit gedraad kan. Dat van draadloos werken je lichamelijke ongemakken kan krijgen, vooral onze ouderen en jongeren zijn de kwetsbare groepen. Kwetsbaar in die zin dat er lichamelijke ongemakken kunnen ontstaan door de elektromagnetische velden (in de volksmond straling) van alle draadloze technieken. Dat dit niet de bedoeling is wanneer je ouder mag worden!
Een vraagje,
Heeft er iemand iets of een tip, waarmee je tablet tot 10 Inch lekker met 1 hand kan vasthouden.
Ik heb hele grote handen, maar vasthouden met 1 hand, lukt net niet.
Bedankt (iemand van 78 vanaf 1963 in de computers, die steeds kleiner worden)
De financiële onderneming is gespecialiseerd in alle gebieden van kredietverlening.
Wij bieden u aanbiedingen die aangepast zijn aan al uw financieringsbehoeften met een persoonlijke lening en investeren in uw grote projecten.
Dit is voorbehouden aan bedrijven en serieuze mensen die op zoek zijn naar een lening om hun projecten te financieren.
Wij bieden leningen aan particulieren: consumentenleningen, woningleningen, kredietaankopen, schuldaankopen om alle schulden te consolideren in één enkele lening, schoolleningen voor studenten, autoleningen.
Wij begeleiden de financiering van uw projecten, zoals de bouw van uw huis, kantoren, uw bedrijf of een project waarvoor externe financiering nodig is. Neem voor meer informatie over het aanbod contact met ons op.
Het e-mailadres in bovenstaande reactie is verwijderd, conform de voorwaarden voor het plaatsen van reacties.