9 op de 10 heeft serieuze relatie gehad

Februari is de maand van de liefde. Met Valentijnsdag achter de rug vroegen wij ons af hoe het is gesteld met de liefde. We vroegen het de leden van ons MAX Opinie Panel en wat blijkt: 98% van de respondenten is wel eens verliefd geweest!

Eerste liefde

4 op de 5 respondenten herinnert zich zijn of haar eerste kus. 95 procent herinnert zich ook zijn of haar eerste liefde nog als de dag van gisteren. Deze herinneringen zijn echter niet altijd even positief:

“Mijn ouders vonden hem helemaal niks en dat zorgde er juist voor dat ik me aan hem vastklampte. Ik zou ze wel eens even laten zien wat voor een fijn mens hij was… Achteraf bleek helaas dat ik alles door een roze bril had gezien en bleken mijn ouders ZO ERG GELIJK te hebben gehad. Ik kan me er nog voor schamen hoe ik toen deed!”

Gelukkig zitten er ook veel succesverhalen bij:

“De eerste echte kus (na wat kleintjes op m’n wang en voorhoofd) was meteen een tongzoen… Bah! Hij was een kettingroker. Het leek wel alsof ik een asbak leeglikte… Gelukkig is hij al gauw daarna gestopt met roken, van de ene dag op de andere. Hij was mijn eerste liefde, en ook de laatste: we zijn getrouwd en kregen 2 kinderen!”

Een goed huwelijk

Ruim 9 op de 10 respondenten geeft aan ooit een serieuze relatie gehad te hebben. In 65 procent van de gevallen duurde deze relatie 25 jaar of langer. Het overgrote deel van de respondenten, 82 procent, heeft kinderen bij één of meerdere partners.

Twee derde van de ondervraagden is getrouwd en 80 procent hiervan deed dit op de leeftijd van 18 tot 26 jaar. Op de vraag of mensen hun trouwgeloften opnieuw vast zouden willen leggen heeft ruim een derde instemmend gereageerd. Het overgrote deel van de respondenten geeft aan getrouwd te zijn uit liefde (82%)

Het geheim van een goed huwelijk is om te blijven communiceren (75%), eerlijk te zijn (70%) en tijd voor elkaar vrij te maken (60%). Een goed seksleven lijkt met slechts 30 procent geen prioriteit te hebben. En de ware? Die bestaat niet, volgens twee derde van de ondervraagden.

Bijzondere bruiloften

Bijzondere verhalen over bruiloften zijn er genoeg:

“Het is 53 jaar geleden dat mijn vrouw en ik getrouwd zijn. We waren beide student met ouders, die ongetrouwd samen wonen ongepast vonden en bereid waren ons nog een paar jaar te financieren. Na mijn studie heb ik mijn uitgestelde militaire dienstplicht van bijna twee jaar eerst vervuld. Omdat ik een versnelde opleiding tot vakofficier moest/mocht volgen verdiende ik na een paar maanden voldoende om vrouw en kind te onderhouden. De bruiloft was simpel en eenvoudig, mijn vrouw heeft haar bruidsjapon zelf gemaakt en 27 jaar later, min of meer vermaakt, gezien dat onze oudste dochter er in is getrouwd. Een eenvoudige bruiloft was een begin van een lang (53 jaar) en gelukkig huwelijk, en daardoor in deze tijd iets bijzonders.”

Maar niet iedereen is positief over het huwelijk, of zou het nog eens over doen:

“Vroeger was het gewoon dat je, op een gegeven moment, ging trouwen. Nu merk ik dat mensen er over nadenken, wel of niet. Dat is een goed idee vooral omdat je nooit van te voren kunt weten hoe je (samen) leven verloopt. Je maakt, als je jong bent een keus waar je geloften voor aflegt. Een gelofte is voor mij een gelofte dus, blijf ik kijken, en heb dat altijd gedaan, hoe die belofte in stand te houden. Daarbij laat je je zelf vaak in de steek. Dus, trouwen? Ik weet niet of ik het weer zou doen of misschien beter nadenken en beter, van beide kanten, overleggen.”

Hoe zit het bij u? Bent u gelukkig getrouwd? Of gelooft u niet in ware liefde?

Geef een antwoord

Reacties (12)

 1. Anro says:

  Ik geloof niet in eeuwige liefde als je ’te ‘ jong trouwt. Mensen veranderen in de loop der jaren en de reden als men dan trouwt is vaak niet de grote liefde.

  1. jang says:

   Ik denk dat eeuwige liefde best wel bestaat,ook als je niet met dezelfde liefde oud wordt als met de gene waar je mee begonnen bent.
   Ik ben ook gescheiden en heb een andere relatie ,doch de liefde voor mijn eerste vrouw is nooit verdwenen.
   Waarschijnlijk ga ik ook met dit gevoel voor haar dood.
   Als er dingen in je leven mis gaan wil niet zeggen dat de liefde ophoud .
   Ongetwijfeld zullen er andere zijn die er niet zo over denken ,en ik moet bekennen dat ik ook tot die categorie heb gehoord maar naarmate de tijd verglijd ontdekte ik dat de liefde voor mijn eerste vrouw nooit is verdwenen.

  2. Jilles55 says:

   Helemaal waar vind ik.

 2. isaises says:

  Er zijn zoveel mannen en vrouwen op de wereld. Het wil niet zeggen, dat die
  ene de enige echte is. Er is meer mogelijk. Verliefd worden op je toekomstige
  partner en trouw en monogaam blijven. Dit is mijn standpunt…ook hierin zijn
  voor anderen meerdere mogelijkheden. Na het verlies van een partner is zeker
  een nieuwe liefde mogelijk om weer helemaal voor te gaan.

 3. Hans van der Steen says:

  Na mijn 578ste relatie eindelijk de goede gevonden ben nu 96 en weet zeker dat dit voor de rest van ons leven is.

  1. Yvonne1947 says:

   Midden in de nacht barst ik uit van het lachen Hans.

   Na 2 huwelijken ben ik nu al weer ruim 20 jaar alleen. En dat zijn tot nu toe mijn beste jaren geweest. In de beide huwelijken ben ik altijd heel vrij gelaten, maar 1 ding tolereer ik niet en dat is vreemd gaan. Dat is mij 2 x over komen en ik kon dat niet begrijpen, want ik was geen dooie in bed.

   De rust die ik heb gekregen in de afgelopen 20 jaar is werkelijk ongelofelijk. Ben ook geen eenzame oudere, krijg bijna dagelijks mensen over de vloer, tot kinderen toe. Heb 1 x voor een paar maanden een vriend gehad, maar onze levenstijl lag te ver uit een. Ik ben een bejaarde hippie en hij een keurige middenstander, maar we konden altijd heerlijk kletsen over alle soorten levensvragen.

   Hij accepteerde echter mijn beste vrienden niet (Ook van die oude hippies) en dat heb ik niet gepikt. We hadden trouwens geen sex, want dat ging bij hem niet meeer 🙂 . Vond ik niet erg, de gesprekken vond ik veel belangrijker.

 4. Laatje says:

  Wij zijn al 45 jaar getrouwd .En zoals in ieder huwelijk of relatie hebben we onze up en downs gehad.
  Maar nog steeds bij elkaar ,iedere dag hebben we wel eens een woordenwisseling maar dat houd de spirit erin he

  Groetjes van ons beidjes

 5. colijoma says:

  Ik ben ruim 42 jaar getrouwd geweest met m’n eerste en enige liefde. We hadden een gelukkig en liefdevol huwelijk. Helaas is mijn man 3,5 jaar geleden overleden. Heb 1,5 jaar geleden wel op een datingsite gezeten en ook wel wat afspraken gemaakt. Maar ben tot de conclusie gekomen dat ik op deze manier toch niet iemand zal vinden. Misschien komt er nog een keer iemand op mijn pad maar dan niet via zo’n site.

 6. Nelleke reageert says:

  Mijn partner en ik zijn inmiddels 47 jaar samen en zijn nooit getrouwd. Ben meteen aan mijn eerste grote liefde blijven hangen. Klassiek op dansles leren kennen. Wij zijn echte maatjes. Inmiddels zijn wij beiden (april/mei 2019) met pensioen gegaan. Mijn partner heeft tot de laatste dag doorgewerkt en ik ben 3 jaar eerder (ivm gezondheidsproblemen) bewust met vervroegd pensioen gegaan. Ik weigerde de ziektewet in te gaan alhoewel ik er genoeg redenen voor had. Iedereen dacht dat wij nu wel problemen zouden krijgen als wij allebei thuis zijn. Absoluut niet! We hebben het fantastisch samen, genieten van elke dag. Het werk missen we allebei niet en we hebben ons nog geen minuut verveeld. Samen het huis poetsen, boodschappen doen, koken. Willen we weg omdat het mooi weer is, hop de auto in en weg. Zin om ergens te gaan lunchen, dan doen we dat. We leven bij de dag, plannen niet echt meer, behalve vakanties. Het is echter wel belangrijk om ook ieder je eigen ding te blijven doen, niet constant op elkaars lip te zitten. Leef alsof elke dag je laatste is, dan geniet je en dat is precies de bedoeling.

 7. ajhin says:

  Wij zijn 30 maart 1955 getrouwd dus nu 65 jaar en nog steeds gelukkig. Alleen begint mijn vrouw een beetje dement te worden en ze is Ziek. altijd hoofdpijn en ze heeft een pacemaker. ik Ben dus nu mantelzorger.Maar we redden ons toch noch aardig. met hulp 3 uur in de week. Wij gaan ons 65 jarig huwelijk vieren met vrienden en kinderen en 3 kleinkinderen.Tegenwoordig halen de mensen deze langdurige huwelijk niet meer.Ook bij ons komt er wel eens wat voor, als we naar bed gaan geven we elkaar een kus en dan is alles weer koek en ei. Zonder kus kunnen we n iet slapen. Alleen gaan we niet meer veel weg en zitten we dus veel in huis, wat voor mij als man die flink genoeg is,ik rijd nog steeds auto en doe daar voornamelijk boodschappen mee.\ik wens MAX veel succes en ik lees het tijdschrift MAX helemaal door. Met vriendelijke groeten Andre Hin

 8. janny1958 says:

  Ik geloof zeker in de ware liefde en ook op liefde op het eerste gezicht.
  Ik was op mijn 52e jaar nog niet de ware tegengekomen, maar door allerlei verwikkelingen kwam ik mijn man tegen. op een niet geplande vakantie.
  We zijn nu bijna 10 jaar gelukkig getrouwd

 9. Rob Hagenbeek says:

  In een relatie is niets vanzelfsprekend; het is een kwestie van geven & nemen. Je relatie moet je zelf spannend houden, daarvoor is communicatie het belangrijkste item. Ik ken mijn echtgenote 44 jaar en we zijn 35 jaar getrouwd. We hebben een hechte, liefdevolle relatie. Om een relatie sterk te houden, moet je wel wat voor doen! Het gras kan bij de buren groen zijn, maar dat kan bruin worden en het smaakt misschien hetzelfde. In deze tijd heb ik het idee, dat men niet echt vecht voor een langdurige relatie en dat vind ik jammer.