De Nederlandse taal verloedert; ‘overheid, treed op!’

In opdracht van MAX Magazine is een aantal vragen aan het MAX Opinie Panel voorgelegd over de Nederlandse taal. Want de manier waarop de Nederlandse taal wordt gesproken en geschreven, houdt de gemoederen bezig. Hieronder de uitkomsten van het onderzoek. 

De taal verloedert

Het resultaat van een peiling onder bijna 2.300 deelnemers aan het MAX Opinie Panel over de Nederlandse taal liegt er niet om. Die taal verloedert, meent bijna 1 op de 6 (ruim 84%). Het is volgens bijna driekwart (73%) zo ernstig gesteld, dat de  Nederlandse taal zoals zij die hebben geleerd, op termijn zal verdwijnen. Nog geen 10 procent vindt straattaal als ‘dope’ en ‘leipe shit’ een aanwinst. Management/kantoortaal, zoals ‘out-of-the-box-denken’ en iets ‘aanvliegen’, vindt maar 15 procent een aanwinst. Sms/chattaal als ‘ff w88’ in plaats van even wachten’, scoort met 16 procent net iets beter. En gebruik van Engelse woorden krijgt de goedkeuring van net iets meer dan één op de vijf (21%).

De grootste ergernissen:

 • straattaal (74%)
 • spel- en taalfouten (73%)
 • sms/chat-taal (63%)
 • populaire taal van politici (57%)
 • Engelse woorden (53%)

Verloedering gevolg van opmars sociale media

Gevraagd naar voorbeelden van storend taalgebruik scoort ‘die meisje is stom’ het hoogst (93%), nog boven ‘hun hebben zich vergist’ (89%) en ‘me moeder is niet thuis’ (73%). Taalverloedering is volgens de respondenten vooral een gevolg van de opmars van sociale media, internet, smartphones en andere vormen van digitalisering (73%). De Nederlandse taal heeft ook zwaar te lijden onder onverschilligheid in het praten en schrijven (68%), de multiculturele samenleving (62%) en ontlezing (61%), gevolgd door slecht onderwijs (49%) en slechte opvoeding (40%). Slechts een vijfde (20%) vindt het een goede zaak dat de Nederlandse taal aan alle kanten verandert.

Een overgrote meerderheid (68%) vindt juist niet dat je maar mee moet met de tijd en alle taalverandering. De rest heeft hierover geen mening. De overheid moet ten strijde trekken tegen taalverloedering, vindt een overduidelijke meerderheid (80%). Er lag jarenlang een voorstel om de Nederlandse taal te verankeren in de Grondwet. Het nieuwe kabinet gaat dat voorstel intrekken. Helemaal verkeerd, vindt ruim twee derde (69%) van het MAX Opinie Panel.

Klachten zijn van alle tijden

Volgens hoogleraar en taalkundige Marc van Oostendorp zijn klachten over de teloorgang van de Nederlandse taal van alle tijden. Een interview met hem en ander liefhebbers van de Nederlandse taal leest u in het artikel De Nederlandse taal verloedert.

(Bron: MAX Magazine)

Geef een reactie

Reacties (6)

 1. docoweb says:

  Wat mij opvalt dat is dat de Nederlandse taal bij bijv. de radio en met name de reclames dikwijls Engelse woorden gebruiken, veel oudere mensen zullen naar mijn idee hier best moeite mee hebben.
  Deze Engelse woorden ,worden natuurlijk door de reclame makers bedacht, maar ik hoor om me heen veel senioren die zeggen moet dat nu op de Nederlandse radio,we leven toch in Nederland en waarom zijn veel reclames dan niet in de Nederlandse taal.

 2. Veder says:

  Er is zeker sprake van een taalvervuiling ofwel -verloedering in Nederland. Hoewel ik zelf van taalgrapjes hou en van buitenlandse taal, vind ik niet dat we onze eigen Nederlandse taal moeten veronachtzamen.
  Ook lijken soms nu woorden anders van betekenis te zijn geworden, terwijl het woordenboek duidelijk aangeeft wat een woord inhoudt. Dit zorgt naar mijn idee voor verwarrende situaties.

  Een goed en ook een apart voorbeeld is de verandering van het nieuwe (katholieke) Onze Vader voor Nederland en België. Sommige mensen denken dat die verandering van een bepaalde zin feitelijk niets uitmaakt. Want dat geldt niet voor andere zinnen die zijn veranderd. Het is de hiernavolgende zin in het Onze Vader, die voor verwarring en zelfs verontwaardiging heeft geleidt: “Leid ons niet in bekoring” betekent m.i. toch echt heel wat anders dan: “Breng ons niet in de beproeving.” ‘bekoring’ en ‘beproeving’. Daar komt nog bij dat een dergelijke verandering voor gelovigen altijd nog verwarrend is.

  Sommige mensen vinden een e-mail onpersoonlijk, maar zelf houden ze dan wel van korte apps of chats. Nou ja, hoe onpersoonlijk wil je het hebben? Digitaal? Luchtconversatie?

 3. Bing says:

  Hoewel ik ook vaak moeite heb met het gebruik van straattaal sms/chat-taal en Engelse woorden, vind ik dat we hier niet moeilijk over moeten doen. Alles veranderd dus ook de taal. Ook vind ik dat we veel te moeilijk doen over spel en taal fouten. Taal is een communicatie middel. Het belangrijkste vind ik dat we elkaar moeten begrijpen. Zeker in de multiculturele samenleving. Ik denk wel eens dat mensen die zich druk maken over spelfouten, alleen maar willen aantonen dat zij zo knap zijn. Ik vind het juist irritant als intelligente mensen neerkijken op minder intelligente mensen.

  1. Costnix says:

   Dat is nou de redenen, dat een taal uniform moet zijn, zodat men elkaar begrijpt.

 4. Rootzelaar says:

  Wat mij enorm stoort in de taal is dat men tegenwoordig steeds vaker zegt “als mij”. Tevens worden mensheid en menselijk gecombineerd tot menselijkheid. Als je sommige zinnen leest waarin dit staat, dan is dat echt tenenkrommend. Waar is het op de scholen misgegaan? Is er geen leerkracht meer in staat om de kinderen fatsoenlijk Nederlands te leren?

 5. Govert says:

  Ja dat is ook logisch, ik woon in het Westland en daar hebben de meeste bedrijven Engelse namen.
  Kijk maar naar de nieuwslezeressen op het tv Journaal ze spreken de meeste woorde niet juist meer uit en ze kenne de Nederlandse taal niet meer goed uitspreke en dan krijg je hele rare uitsprake voor de tv.
  Ik vind het een schande dat dit op de tv toegestaan word dat deze dames niet in staat zijn hun eigen taal goed uit te spreke.