De Nederlandse taal verloedert; ‘overheid, treed op!’

In opdracht van MAX Magazine is een aantal vragen aan het MAX Opinie Panel voorgelegd over de Nederlandse taal. Want de manier waarop de Nederlandse taal wordt gesproken en geschreven, houdt de gemoederen bezig. Hieronder de uitkomsten van het onderzoek. 

De taal verloedert

Het resultaat van een peiling onder bijna 2.300 deelnemers aan het MAX Opinie Panel over de Nederlandse taal liegt er niet om. Die taal verloedert, meent bijna 1 op de 6 (ruim 84%). Het is volgens bijna driekwart (73%) zo ernstig gesteld, dat de  Nederlandse taal zoals zij die hebben geleerd, op termijn zal verdwijnen. Nog geen 10 procent vindt straattaal als ‘dope’ en ‘leipe shit’ een aanwinst. Management/kantoortaal, zoals ‘out-of-the-box-denken’ en iets ‘aanvliegen’, vindt maar 15 procent een aanwinst. Sms/chattaal als ‘ff w88’ in plaats van even wachten’, scoort met 16 procent net iets beter. En gebruik van Engelse woorden krijgt de goedkeuring van net iets meer dan één op de vijf (21%).

De grootste ergernissen:

  • straattaal (74%)
  • spel- en taalfouten (73%)
  • sms/chat-taal (63%)
  • populaire taal van politici (57%)
  • Engelse woorden (53%)

Verloedering gevolg van opmars sociale media

Gevraagd naar voorbeelden van storend taalgebruik scoort ‘die meisje is stom’ het hoogst (93%), nog boven ‘hun hebben zich vergist’ (89%) en ‘me moeder is niet thuis’ (73%). Taalverloedering is volgens de respondenten vooral een gevolg van de opmars van sociale media, internet, smartphones en andere vormen van digitalisering (73%). De Nederlandse taal heeft ook zwaar te lijden onder onverschilligheid in het praten en schrijven (68%), de multiculturele samenleving (62%) en ontlezing (61%), gevolgd door slecht onderwijs (49%) en slechte opvoeding (40%). Slechts een vijfde (20%) vindt het een goede zaak dat de Nederlandse taal aan alle kanten verandert.

Een overgrote meerderheid (68%) vindt juist niet dat je maar mee moet met de tijd en alle taalverandering. De rest heeft hierover geen mening. De overheid moet ten strijde trekken tegen taalverloedering, vindt een overduidelijke meerderheid (80%). Er lag jarenlang een voorstel om de Nederlandse taal te verankeren in de Grondwet. Het nieuwe kabinet gaat dat voorstel intrekken. Helemaal verkeerd, vindt ruim twee derde (69%) van het MAX Opinie Panel.

Klachten zijn van alle tijden

Volgens hoogleraar en taalkundige Marc van Oostendorp zijn klachten over de teloorgang van de Nederlandse taal van alle tijden. Een interview met hem en ander liefhebbers van de Nederlandse taal leest u in het artikel De Nederlandse taal verloedert.

(Bron: MAX Magazine)

Geef een reactie