Resultaat: 1 op de 10 ouderen kan niet zwemmen

Uw mening telt! Daarom is het MAX Opinie Panel in het leven geroepen. Regelmatig onderzoeken wij via een vragenlijst wat er in uw wereld speelt. Vervolgens delen wij de resultaten op MAX Vandaag. Dit keer staat zwemmen centraal.

Frequentie

9 op de 10 50-plussers kunnen zwemmen, echter slechts 7 op de 10 doen dat 1 keer per jaar of helemaal nooit. Daar staat tegenover dat 2 op de 10 ouderen meer dan 1 keer per week zwemt. Een ruime meerderheid voelt zich hierdoor fitter. Van de mensen die niet kunnen zwemmen blijkt dat angst voor water of een jeugdtrauma –strenge zwemleraar of te lang onder water gehouden door buurjongen- daarvan een belangrijke oorzaak is.

Zwemslagen

Eenmaal in het water, doet de helft aan vrij zwemmen. 1 op de 3 zwemt banen en een klein deel bezoekt het zwembad voor lessen als aquajoggen. Het populairst onder de zwemslagen is de schoolslag, daarna volgt de borstcrawl en op nummer 3 staat de rugcrawl.

Cursus

Uit ons onderzoek blijkt dat 1 op de 10 ouderen niet kan zwemmen. 2 op de 10 schaamt zich hiervoor. Een aantal geeft aan online tips van MAX in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Zwembond te willen volgen om (weer) te leren zwemmen. De meest gegeven motivatie hiervoor is om beter te leren bewegen. Ook wil deze categorie graag weer leren zwemmen omdat ze het leuk vinden, of het ze leuk lijkt om met (klein)kinderen te zwemmen. In contact komen met anderen telt ook mee.

Opvallende uitspraken

“Ik dacht altijd dat ik onder water kon zwemmen. Toen ik het een keer voor deed aan mijn man en dochter bleek dat mijn achterwerk boven water stak. Wat hebben we gelachen!”

“De strenge badmeesters van vroeger gooide je zo het water in! Dan krijg je wel angst om te zwemmen.”

“Ik heb al de wereldzeeën bevaren maar erin zwemmen deed ik maar heel zelden.”

Geef een antwoord

Reacties (4)

 1. Poldervlinder says:

  Ik wil wel zwemmen, maar vanwege astma kan ik niet in chloorbaden zwemmen. Er bestaat wel andere soorten zwembaden zonder chloor, maar veel te ver weg van mijn woonplaats.

 2. Yvonne1947 says:

  Door mijn extreme watervrees kan ik niet zwemmen. Bij school zwemmen lang geleden door de badmeester in het zwembad gegooid, sinsdien krijg je mij niet meer naar het zwembad. Ook een bad nemen kan ik niet, krijg spontaan een astma aanval. Zeep mij bij de wastafel in en spoel mij snel af onder de douche.

 3. AnjaJolande says:

  Ik heb ook inderdaad een zwemleraar gehad die me zo het water ingooide. Ik kan nog niet zwemmen en ben inmiddels op een leeftijd dat ik het ook niet meer wil leren.

 4. dragon says:

  Wij zwommen elke week, dat doen we al 20jaar, en ook het sociale contact was altijd gezellig,
  Ook maakte ik gebruik van het bubbelbad en de Turkse sauna.
  Helaas is dit niet meer mogelijk, door de corona.
  Onze badenkaart is nu ook verlopen, want die is 1jaar geldig.
  JAMMER