Resultaat: 1 op de 10 ouderen voelt zich onveilig in de auto

Uw mening telt! Daarom is het MAX Opinie Panel in het leven geroepen. Regelmatig onderzoeken wij via een vragenlijst wat er in uw wereld speelt. Vervolgens delen wij de resultaten op MAX Vandaag. Dit keer staat rijvaardigheid bij senioren centraal.

Op pad
Meer dan de helft van onze ondervragen rijdt nog dagelijks auto. Zij gebruiken de auto het meeste om familie/vrienden te bezoeken, boodschappen te doen en om naar de dokter of het ziekenhuis te rijden. Enkele andere uitstapjes van ons panel zijn: concerten, treinen/vliegtuigen spotten, pianoles en sportwedstrijden.

Onveilig gevoel
1 op de 10 ouderen voelt zich onveilig in de auto. Vooral als het donker, mistig of druk op de weg is. Ook onoverzichtelijke verkeerssituaties of onbekende wegen worden als niet prettig ervaren.

Opvallende uitspraken

“Aangezien ik in mijn nieuwe omgeving alles te voet kan doen heb ik de auto weggedaan.”

“Met de auto rij ik naar de bossen en daar wandel ik uren.”

“Ik rijd heel graag en doe daarom vrijwilligerswerk als chauffeur op de buurtbus.”

Geef een reactie

Reacties (15)

 1. martluus says:

  Op de snelwegen vooral bij de steden wordt erg dicht op elkaar gereden, als je goed afstand wil houden zit er zo weer een auto tussen. Dat benauwd mij wel en daardoor ontstaan ook veel ongelukken.

 2. Harm Bos says:

  Ik vind dat u met dit artikel alle ouderen over 1 kam scheert
  Bij donker kan ik me wel iets voorstellen, men bezuinigd steeds meer op straat/wegverlichting waardoor het snachts wel erg donker is op bepaalde plaatsen
  Dit zegt niets over de ouderen, maar over het bezuinigingsbeleid dat wordt gevoerd.
  Met u artikel zorgt u ervoor dat ouderen straks een nog strengere keuring moieten ondergaan, terwijl het probleem door overheid en gemeentes wordt gegenereerd.
  Net zoals jongeren in je kofferbak gaan zitten op de snelweg, en alle jongeren over een kam scheert, kan ook niet.
  Zorg voor goede verlichting op de wegen, en 1 probleem is opgelost.

 3. parrhesia says:

  Als alle weggebruikers zich aan de geleerde verkeersregels houden,(o.k. onbenulligheden uit gesloten)en alle wangedrag uit gebannen was,zou autorijden een wel overwogen bezigheid zijn.Kom me niet aan met oudere moeten herkeurd worden,en ze zijn een gevaar op de weg!! Meer,..meer en meer handhaving lijkt me noodzakelijk.

  Er zijn heeeeel veel onverbetelijke mafkezen op de weg, de leeftijd verschilt maar verantwoording tegenover!! homaar!!!Niet vergeten de overspannen pillenslikkers,tijdnood-maniaken,Onuitgeslapen levensgenieters, telefoneerders,berichtjes verzenders onder het rijden etc.Gewoon doen wat gevraagt wordt van ons goedburgerschap.
  Gezond denken en handelen,vanaf A,…alleen aanwezig zijn met wat je aandacht vraagt namelijk 100% AUTORIJDEN,laat de rest achterwegen tot je bij B bent aangekomen.
  Laten we ophouden met allerlei drogredenen te zoeken,overbodig argumenteren dat deze tijd anders is blablabla!!!
  Veel jongere veelplegers (variabel)zwaarder beboeten,de rijbevoegdheid afnemen,en b.v.b.ongeluk veroorzakers,zeker met dodelijke afloop civiele-dienstverlening opleggen.Dat de ellende en de kosten die ze veroorzaakt hebben,deel van hun leven blijft uitmaken.Bij zware aangetoonde schuldigheid bij ongeval,het EIGENRISICO BIJ DE AUTOVERZEKERING gaan invoeren (naar draagkracht,zeker zinvol bij dikke auto bezitters/dikke beurs) kan de de premievermindering v.d. autoverzekering correcte automobilisten ten goede komen.PS;hoeveel schadevrije jaren heeft u al gereden??Dan heeft u veel premie betaald voor andere hun onachtzame,slordige, flechmatische rij(levens)stijl.Soms hebben ook wel eens geluk.

 4. Hans van der Steen says:

  Ik ben 98 jaren jong, en ik heb net een nieuw rijbewijs, bij de keuring alles in orde.

  1. Hans van der Steen says:

   ik heb nog nooit een ongeluk gehad.

  2. Hans van der Steen says:

   laat ik nou vandaag mijn rolls roys in de puin rijden, maar ja ik heb nog een nieuwe Bentley dus dan rag ik daar wel mee.

 5. CeesO says:

  Het is totaal onverantwoord om ouderen voor vijf far goed te keuren. Dit zou elk jaar moeten gebeuren. Alles kan snel veranderen als je ouder wordt, vaak wel eigenwijzer…. dat kan ik nog wel….
  Begrijpelijk maar niet goed.
  Ben zelf 73 jaar

  Mvrgr
  Cees

 6. Lunaria says:

  Tegenwoordig vind ik het op de fietspaden ook behoorlijk onveilig. Laatst ben ik bijna door een fiets met een nummerbord die wel 50km per uur ging aangereden.

 7. Abbertje says:

  Ik heb mij zelden onveilig gevoeld in mijn auto, ondanks dat het verkeer toeneemt en er vaak roekeloos wordt gereden. Nu, ondanks mijn alertheid tijdens het rijden, heb ik daarom mijn auto weggedaan na 60 jaar in het bezit te zijn geweest. Valt niet mee. Je bent je vrijheid kwijt.
  Ik ben het volkomen met @ parrhesia eens!!

 8. klontje says:

  Ik vind de keuringen voor het rijbewijs, geheel overbodig. Ik werd 3 jaar geleden gekeurd en werd weer goed gekeurd voor 5 jaar. Op dat ogenblik was ik 88 jaar oud. Hoe kan je op die leeftijd nog 5 jaar vooruit kijken? Daar iedereen, zeker ouderen, toch wel regelmatig bij de huisarts komen lijkt me dat de man die redelijk kan beoordelen of men nog bekwaam genoeg is om auto te rijden. Ik ben zelf gestopt met rijden omdat ik voelde dat mijn reactievermogen langzaam minder werd. Ik realiseerde me dat dat de enige weg was om tijdig te stoppen voor er ongelukken gebeurden.

 9. pumba says:

  ik ben 23 jaar buschauffeuse geweest (net ontslag allemaal ) , rijd motor , fiets , bromfiets etc . op elk voertuis ondertussen voel ik me niet veilig meer . ik heb het idee dat de meesten , jong en oud , de verkeersregels niet meer kennen of niet willen kennen . wij , de beroepsgroep moeten code 95 elke 5 jaar doen . ik doe geregeld even een verkeerstest . ik begrijp echt niet dat we , verkeersdeelnemers , niet verplicht worden om elke 5 jaar minstens theorie te doen . het zou volgens mij aardig wat helpen om ongelukken te verminderen . borden en strepen op de weg wijzigen etc . wie weet max , zet een verkeerstest , niet te kort , op de site ? !

  1. Robert1955 says:

   Dit is de enige goede reactie die ik hier lees .
   Met rijles moet je ook eerst het theorie examen doen (en slagen) om praktijkexamen te mogen doen.
   Dit omdat er geacht wordt dat je géén praktijk kan doen zonder de theorie te kennen.
   Daar ben ik het volkomen mee eens en daarom zou ik bij elke rijbewijsverlenging willen zien dat iedereen een opfriscursus moet volgen.
   Dit is veel fairder dan iemand zijn code 95 afnemen of dwingen om een peperdure opleiding te volgen om deze te kunnen behouden.
   Zeker als het beroepschauffeurs betreffen die dagelijks onderweg zijn om te zorgen dat onze elementaire levensbehoeften van A naar B gebracht worden.
   Het schiet onder het mom van veiligheid weer eens véél te ver door terwijl het gewoon een ordinair verdienmodel betreft.
   Ook deze regel zorgt ervoor dat het CBR zijn wanstaltige achterstanden niet zal weten weg te werken.

 10. J F Zeemeijer says:

  Ik vind autorijden heerlijk,zeker met mijn caravan erachter. Heb nergens een probleem mee. De overheid zou wel moeten instellen dat bij vernieuwing van het rijbewijs een nieuwe theorietest moet worden gedaan en een rijproef..
  Nu kennen de bestuurders van een motorvoertuig vaak de regels niet meer, ook als er nieuwe regels zijn bijgekomen.
  Maar ja..het CBR kan het niet aan dus is het een illusie van mij…En de overheid wil dit ook niet. Ik zou ook willen pleiten voor een apk voor motoren..die maken soms teveel herrie..Vooral de Harley rijders…

  1. Joshua_66 says:

   Te veel herrie…..Wat een onzinverhaal. Dit heeft niets met het hier gestelde probleem te maken. Ouderen
   voelen zich vaak niet veilig in de auto (en ik heb dit al geschreven) : “” Ik vind dat niet zo vreemd dat 1 op de 10
   ouderen zich in een auto niet meer veilig voelen met al die medeweggebruikers die lachgas en diverse drugs
   gebruiken, en tijdens het rijden op mobieltjes zitten te spelen en bovendien ±10.000 lieden die zonder geldig
   rijbewijs in dit land op de weg zitten. En tot slot nog al wat generaties weten niet wat discipline betekent!!
   Kijk eens naar RTL 5 het programma 112. Misschien kom je dan op den duur op andere gedachten.
   Mijn stelling is: Gedrag in het verkeer heeft met karakter en opvoeding te maken.

 11. Joshua_66 says:

  Ik vind dat niet zo vreemd met al die medeweggebruikers die lachgas gebruiken,ander drugs
  gebruiken, op mobieltjes zitten te spelen en ±10.000 lieden die zonder geldig rijbewijs op de weg
  zitten. En tot slot niet weten wat discipline betekent!!