Zwarte Zwanen

Informatief

Journalist Cees Grimbergen onderzoekt de Nederlandse pensioenindustrie.

Terug in 2022.

Do 14 juli 2016 21:15 NPO 2 36 min
Herhaald op 13 augustus 2016 NPO 2

Samenvatting deel 1, 2 en 3

Samenvatting van drie documentaires over de Nederlandse pensioenindustrie. Cees Grimbergen onderzocht in 2013 en 2015 de pensioenfondsen die 1300 miljard euro over de wereld schuiven.

De eerste drie uitzendingen veroorzaakten ophef en maakten tienduizenden reacties los. Het onderzoek naar de handel en wandel van Nederlandse pensioenbeleggers leidde tot woede van het 'pensioenestablishment'. Hoe waagde MAX het om kritische vragen te stellen over het geschuif met verplicht afgedragen pensioenpremies van Nederlandse werknemers?

De documentaires zijn tot vandaag gespreksstof in de bestuurskamers van de pensioensector. Het FNV-ledenparlement nam naar aanleiding van 'Zwarte Zwanen' een motie tegen pensioenbeleggingen in Private Equity aan. En na onthullingen over salarissen en bonussen van vele miljoenen voor pensioenbeleggers, noemde staatssecretaris Klijnsma deze beloningen: ‘Bizar’. En ABP-bestuurslid Xander Den Uijl noemde de wereld waar hoge beloningen vanzelfsprekend zijn ‘een verschrikkelijke wereld.’

'Zwarte Zwanen' levert het bewijs dat met pensioengeld van ABP en PFZW rendement werd gemaakt door uitgeefconcern PCM leeg te halen. De techniek heet: Private Equity. Verder werd ingegaan op de ‘pensioentaal’. Veel gebruikte begrippen als ‘transparantie’ en ‘integriteit’ hebben in de pensioenwereld een andere betekenis dan elders.