Hallo Nederland

Informatief

Dagelijks actuele, ontroerende en verrassende verhalen van eigen bodem.

Ma 10 december 2018 18:25 NPO 2 16 min
Herhaald op 11 december 2018 NPO 2

Hallo Nederland

Hartpatiënt wil onderzoek naar pacemaker, Grieks vluchtelingenkamp barst uit zijn voegen en wulp uitgeroepen tot vogel van het jaar.

In Nederland zijn er veel mensen met een pacemaker. Maar de pacemakers werken niet altijd naar behoren. Iets waar de 60-jarige Rondy de Wildt helaas alles van weet en zich ernstige zorgen over maakt. Daarom wil zij een wilsbeschikking opstellen zodat er na haar dood onderzoek wordt gedaan. Een initiatief dat de Stichting Hartpatiënten Nederland ondersteunt. De Hartstichting vindt het goed dat mensen via een wilsbeschikking aandacht vragen voor meer onderzoek naar de veiligheid en werking van implantaten, maar werkt daarnaast ook aan een structurele oplossing samen met de Nederlandse Hartregistratie.

Verder: precies zeventig jaar werd door de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen. Daarin staat dat iedereen vrij en gelijk in waardigheid en rechten wordt geboren. Op het Griekse eiland Moria is deze menselijke waardigheid ver te zoeken, het is een humanitair rampgebied. Met veel te veel mensen barst het vluchtelingenkamp daar uit zijn voegen, tenten zijn geïmproviseerd, gezondheidszorg schiet tekort en dan moet de winter nog komen. Een schrijnende en onhoudbare situatie op Europees grondgebied.

En hij wordt ruim een halve meter lang en kan tot anderhalve kilo zwaar worden. Voor een vogel is dat behoorlijk veel. De typisch Nederlandse wulp is uitgeroepen tot vogel van het jaar 2019. En dat is maar goed ook, want de Wulp heeft het zwaar. Door illegale jacht en de aftakeling van broedgebieden zijn er nog maar een paar duizend broedparen in Nederland over.