Hallo Nederland

Informatief

Dagelijks actuele, ontroerende en verrassende verhalen van eigen bodem.

Vr 7 december 2018 18:25 NPO 2 16 min
Herhaald op 10 december 2018 NPO 2

Hallo Nederland

Steeds meer reizende Nederlanders gebruiken reisadviezen van ministerie, vrijwilligers in het zonnetje gezet en het aantal stadsvogels neemt af.

Nederlanders met reisplannen maken steeds vaker gebruik van de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De reis-app van het ministerie is inmiddels meer dan 500.000 keer gedownload en jaarlijks raadplegen 2,3 miljoen Nederlanders de reisadviezen. Dat blijkt uit een rapport van het ministerie. Maar dat het toch flink mis kan gaan op een vakantie, daar kan het echtpaar Hoosse over meepraten.

Verder: Bijna de helft van de Nederlanders zet zich minimaal één keer per jaar in als vrijwilliger. Maar sommige mensen doen dat elke dag, zoals Jan Detering. Hij maakt elke dag de kleedkamers van zijn voetbalclub schoon. En omdat het Nationale Vrijwilligersdag wordt Jan door zijn club in het zonnetje gezet.

En het aantal stadsvogels neemt af. Sinds 1990 is bij meer dan de helft van de voor de stad kenmerkende broedvogelsoorten de populatie afgenomen. Hoe kan dit en wat doen steden om dit te voorkomen?