Hallo Nederland

Informatief

Dagelijks actuele, ontroerende en verrassende verhalen van eigen bodem.

Do 22 november 2018 18:25 NPO 2 16 min
Herhaald op 23 november 2018 NPO 2

Hallo Nederland

Spruiten uit Nederland steeds populairder in Amerika, Nederlandse brandweerman kijkt vol bewondering naar collega's in Californië en 17e eeuwse liefde.

Niemand had jaren geleden kunnen voorspellen dat de oer-Hollandse spruit zo populair zou worden in Amerika. In 2016 exporteerden Nederlandse telers nog zo'n half miljoen kilo spruiten naar Amerika. In 2017 steeg de export naar meer dan anderhalf miljoen kilo!

En we blijven in Amerika, de brandweermannen in Californië hebben hulp gekregen bij het blussen: voor het eerst in maanden heeft het geregend. In de Amerikaanse staat woedde de afgelopen weken de dodelijkste bosbrand in de Amerikaanse geschiedenis. Brandweerman Adriaan kijkt met grote ogen naar het werk dat zijn collega's in Amerika verrichten. Al twee keer ging hij bij hun langs om te leren hoe zij natuurbranden bestrijden.

Verder: in de 17e eeuw gingen liefdesuitingen er iets anders aan toe dan nu. En ook als die liefde werd beantwoord, was het niet altijd makkelijk om samen te zijn. Daarover gaat de nieuwe tentoonstelling in het Fries Museum die zaterdag van start gaat. En als er twee mensen zijn die hiervoor als een mooi voorbeeld dienen, dan zijn het wel Rembrandt van Rijn en zijn Saskia.