Hallo Nederland

Zelf een tank bouwen, archieven halen foto's offline en horseboarding.

Een band verwisselen, een muurtje verven of een schutting neerzetten; velen van ons krijgen een simpel klusje in of rond het huis zelf wel voor elkaar. Een groep mannen in Bergen op Zoom gaat nog ietsje verder dan de gemiddelde doe-het-zelver: met zā€™n twintigen bouwen ze een complete Sherman-tank.

Verder: als je wil zien hoe jouw stad of dorp er vroeger uitzag, kun je terecht bij een stads- of streekarchief. Dit kan ook online vanuit de luie stoel, maar misschien niet lang meer. Erfgoed Leiden is door de kantonrechter veroordeeld tot het betalen van ruim 12.500 euro voor het online zetten van 25 ansichtkaarten. Volgens het archief was de maker niet te achterhalen. Uit angst voor ook zulke hoge claims hebben verschillende archieven daarom honderdduizenden foto's offline gehaald.

En soms komen er dingen voorbij waarvan je denkt: bestaat dit echt?! Dat dachten wij ook bij horseboarding. Een teamsport die steeds meer aan populariteit wint in ons land. De bedoeling is om als paard en ruiter zo snel mogelijk een boarder over het parcours te trekken. Nienke en Cornell zijn een van de eerste Nederlanders die de sport onder de knie hebben.