Hallo Nederland

Vijf jaar koning Willem-Alexander, protest tegen kabinetsplannen voor mensen met een arbeidshandicap en hondenoverlast in natuur.

Koning Willem-Alexander en zijn familie hebben naast Koningsdag morgen nog wat te vieren. Hij is maandag namelijk precies vijf jaar koning. Vijf jaar waarin heel wat is gebeurd. Han van Bree zette de belangrijkste en opvallendste gebeurtenissen op een rij in zijn boek Willem-Alexander - Vijf jaar koning.

Verder: het kabinet wil het voor werkgevers aantrekkelijk maken om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Mensen met bijvoorbeeld autisme of een lichamelijke handicap. Staatssecretaris Tamara van Ark stelt voor om mensen met een arbeidshandicap daarom minder te betalen dan hun gezonde collega's, zelfs minder dan het minimumloon. Er is veel kritiek op het plan. Dat blijkt wel uit de petitie van Wij Staan Op!, die werd 80.000 keer ondertekend en is nu overhandigd aan de staatssecretaris.

En hondeneigenaren realiseren zich vaak niet dat hun huisdier schade en overlast kan veroorzaken in natuurgebieden. Door het zien van een hond wordt het broedproces van vogels verstoort en kunnen reeën in paniek op de vlucht slaan en onder een auto terechtkomen. Om dit te voorkomen gaan provincies en terreinbeheerders de komende periode extra controleren op loslopende honden in de natuur.