Hallo Nederland

Vervelende slak kan eindelijk worden bestreden, begin van de Tweede Wereldoorlog door de ogen van de Duitsers en de eerste mobiele barbier.

U bent er misschien nog niet zo bekend mee: het fenomeen oesterboorder. Toch kunnen ze de naam van dit beestje in Zeeland niet meer horen. Daar tast dit zeeslakje de oesters namelijk zo aan dat kwekers er al jaren mee in de maag zitten. Toch lijkt er aan dit tijdperk nu een einde te komen. Dankzij een nieuw systeem dat de vervelende slak uiteindelijk nagenoeg moet uitroeien.

Verder: op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen, het begin van de Tweede Wereldoorlog. Wat vrij onbekend is over het begin van de oorlog: duizenden Duitse soldaten nemen vanwege de populariteit van fotografie een fotocamera mee in de strijd. Verwoeste huizen, bruggen, veldgraven, krijgsgevangenen, overal maken ze foto's van. Gerard Groeneveld spaart die foto's en heeft ze nu verzameld. Hierdoor krijgen we een uniek beeld van ons land door de ogen van de vijand.

En op afspraak parkeert hij zijn bestelbus voor de deur, om mannen - ja, alleen mannen - een goede knipbeurt te geven. Liefst mannen met baarden, die hij dan vakmatig trimt. De Hagenees Gullain Baan noemt zichzelf de eerste mobiele barbier van Nederland.