Hallo Nederland

Informatief

Dagelijks actuele, ontroerende en verrassende verhalen van eigen bodem.

Ma 18 december 2017 18:30 NPO 2 16 min
Herhaald op 19 december 2017 NPO 1

Hallo Nederland

81-jarige vrouw geraakt door verdwaalde kogel, drone voor het Nationaal Militair Museum en Valkenburg aan de Geul Europese kerststad.

Bij de schietpartij in de Utrechtse wijk Overvecht van vannacht is ook een 81-jarige vrouw gewond geraakt. Ze lag te slapen in haar huis en werd geraakt door een verdwaalde kogel. Ze raakte gewond aan haar been maar maakt het naar omstandigheden goed. Tijdens de schietpartij werden tientallen kogels afgevuurd met een automatisch vuurwapen. De daders gingen er met een auto vandoor. Buurtbewoners zijn erg geschrokken.

Verder: Defensie heeft ze al enige tijd afgedankt, maar het Nationaal Militair Museum is er juist erg blij mee: een Sperwer. Deze militaire drone heeft tussen 2007 en 2011 dienst gedaan als onbemand vliegtuigje dat vooral inlichtingen vanuit de lucht moest verzamelen. Dat doet-ie nu niet meer, want sinds vandaag staat - nee: hangt ie in het museum, als nieuw pronkstuk.

En vanaf heden mag Valkenburg aan de Geul zich European City of Christmas noemen. De stad wordt opgenomen in een Europees netwerk van Kerststeden die โ€“ net als Valkenburg โ€“ een groot imago als Kerststad hebben opgebouwd. Dat netwerk wordt in 2018 verder uitgewerkt en gestalte gegeven.