Hallo Nederland

Informatief

Dagelijks actuele, ontroerende en verrassende verhalen van eigen bodem.

Ma 27 november 2017 18:30 NPO 2 16 min
Herhaald op 28 november 2017 NPO 1

Hallo Nederland

Te veel medicijnresten in water, politie geeft boot van criminelen weg en Domtoren in de steigers.

Jaarlijks komt er in Nederland 140.000 kilo aan medicijnresten in het water terecht. Met schadelijke gevolgen voor mens en milieu. D66 en ChristenUnie willen daarom dat er extra maatregelen worden genomen om te zorgen dat medicijnen niet meer door het rioolputje gaan. Waterzuiveringsinstallaties delen die oproep. Zij hebben dagelijks hun handen vol aan het zuiveren van water waar medicijnafval in zit.

Verder: in Rotterdam is een bijzondere boot gedoopt, een pool-expeditieschip dat door criminelen werd gebruikt voor drugssmokkel en in beslag is genomen door de politie. Normaal wordt crimineel bezit geveild maar deze boot krijgt een bijzondere nieuwe bestemming.

En na bijna 700 jaar staat ie er nog steeds. Nog wel, maar als er niets gebeurt dan kan de Domtoren in Utrecht zomaar eens een stuk minder stabiel worden. Sinds enkele dagen is de hoogste kerktoren van Nederland aan de bovenkant volledig ingepakt. Tot wel 112 meter hoogte staan er nu steigers om de toren. De restauratie is volop gaande en wordt een enorme klus, waarvan het einde nog niet in zicht is.