Hallo Nederland

Supersnelle e-bikes, last van geiten en de wereld veroveren met een vliegtuigsimulator.

De auto is nog altijd veruit het populairste vervoermiddel in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn 43 procent van de verkeersbewegingen in Nederland per auto. Wel constateert het CBS een toenemend gebruik van de elektrische fiets. Vooral de allersnelste fietsen, de zogenaamde speedpedelecs, zijn in opkomst. Maar gebruikers van de speedpedelec ervaren nog wel veel onbegrip van andere weggebruikers.

Verder: na Brabant en Gelderland gaat nu ook Overijssel nader onderzoek doen naar de gezondheidsrisico's voor mensen die in de buurt van geiten wonen. Want nog steeds zijn er veel klachten van mensen die zeggen last te hebben van de geiten. Er is nog altijd geen landelijke richtlijn voor. Veel betrokkenen, van omwonenden tot aan artsen, willen wel dat die er komt. Zij maken zich ernstige zorgen over de gezondheid. Zo woont er in Zelhem een gezin waarbij iedereen, inclusief de huisdieren, continu last heeft van de luchtwegen.

En een Nederlandse vliegtuigsimulator moet de wereld veroveren. De in Almelo gebouwde Phantom 320 is net goedgekeurd door de Europese luchtvaartautoriteit EASA. Het grote voordeel van deze simulator: alles in de simulator is geïntegreerd, zoals de computerruimte en techniek. Daardoor is het een compacte simulator. We gaan een stukje vliegen in de Phantom 320.