Hallo Nederland

Veteranenonderzoek, aangereden katten en de wereld veroveren met vliegtuigsimulator.

Militairen die tijdens hun uitzending zijn beschoten, gewond geraakt, zelf op iemand hebben geschoten of iemand hebben verwond of gedood, zijn negatiever over hun missie. Ook hebben ze vaker gezondheidsklachten en voelen ze zich minder gewaardeerd door de samenleving. Dat heeft het Veteraneninstituut onderzocht. Ondanks de negatieve gevoelens die veteranen die hebben gevochten ervaren zijn ze wel erg trots op hun eigen inzet en die van hun eenheid.

Verder: de meeste katten zien er na een aanrijding niet fraai uit. Een kaak die in vijf stukken ligt, of een schedel die op drie plaatsen gebroken is. Lisa Steenbeek en Stephan de Witte van de Dierenambulance uit Alphen aan de Rijn herstellen kattenlijkjes, zodat de beesten weer toonbaar zijn voor hun baasjes.

En een Nederlandse vliegtuigsimulator moet de wereld veroveren. De in Almelo gebouwde Phantom 320 is net goedgekeurd door de Europese luchtvaartautoriteit EASA. Het grote voordeel van deze simulator: alles in de simulator is geïntegreerd, zoals de computerruimte en techniek. Daardoor is het een compacte simulator. We gaan een stukje vliegen in de Phantom 320.