Hallo Nederland

Misstanden bij woonzorgcentrum, hulp bij liefde en de Grand Canyon aan de Maas.

Medewerkers van woonzorgcentrum Thebe in Breda doen een boekje open over 'grove misstanden' bij de tehuizen van de organisatie. De situatie is voor zowel bewoners als voor personeel niet vol te houden, zeggen ze. Volgens FNV zijn de wantoestanden bij Thebe, waar zo'n 4000 medewerkers in dienst zijn, deze zomer al aangekaart bij de directie. "Maar daar wordt niets mee gedaan," zegt een woordvoerster. De problemen staan volgens de vakbond niet op zichzelf, ze zijn 'exemplarisch voor heel de sector'. Zo'n 680.000 mensen in Nederland werken in de zorg. De helft van hen hebben last van hoge werkdruk en hebben door papierwerk minder tijd voor hun cliënten.

Verder: zorginstelling Ipse de Bruggen gaat hun cliënten met een verstandelijke beperking op weg helpen in de liefde. Via een veilige datingsite kunnen zij contact leggen met leeftijdsgenoten die ook op zoek zijn naar liefde of vriendschap.
De zorginstelling is de eerste die start met deze proef, er doen 65 cliënten aan mee.

En we gaan naar Maastricht. Daar bevindt zich de ENCI-Groeve. Het wordt ook wel de Grand Canyon aan de Maas genoemd. Een prachtig gebied, kijk zelf maar.