Hallo Nederland

Aap Marria ontmoet voor het eerst soortgenoten, 74-jarig Kamerlid en veenmos.

In de Tweede Kamer zijn twaalf nieuwe Kamerleden aan de slag gegaan. Onwennig zochten ze hun plek in het Kamergebouw. Onder hen: de 74-jarige Lenny Geluk-Poortvliet. Na de verkiezingen in maart, viel ze met haar twintigste plek op de CDA-lijst net over de rand. Maar nu kan ze dan toch haar tocht naar Den Haag maken.

Verder: stelt u zich eens voor, één van uw gezinsleden is een chimpansee. De aap ontbijt mee, doucht in de badkamer, en ligt bij u in bed in een pyjama. Het klinkt als een leuk verhaal uit een kinderboek, maar de realiteit is dat er nog steeds apen op de wereld als huisdieren gehouden worden. En zonder soortgenoten opgroeien is voor een aap absoluut niet gezond. Het overkwam aap Marria, die door Stichting AAP opgevangen werd nadat ze jaren leefde bij een Portugees gezin. Na zes maanden was het moment waar alle verzorgers naar toeleefden daar: voor het eerst ontmoet aap Marria een andere aap, en dat was heel erg spannend.

En Nederland kent veel veengebieden. De meeste hiervan zijn in de loop der jaren uitgedroogd. Hierdoor zakken de gebieden steeds verder onder zeeniveau en zijn er weinig planten en dieren meer te zien. Met een simpel wondermiddel lijken deze problemen nu verleden tijd. Want er is één natuurlijk product waarmee de gebieden weer omhoog worden gebracht en waardoor ook planten en dieren er weer een toekomst hebben: veenmos.