Hallo Nederland

Informatief

Dagelijks actuele, ontroerende en verrassende verhalen van eigen bodem.

Vr 20 oktober 2017 18:30 NPO 2 16 min
Herhaald op 23 oktober 2017 NPO 1

Hallo Nederland

FNV wil AOW-leeftijd omlaag bij zware beroepen, veel kittens bij Woerdense dierenhulpverlening en de Slag om Grolle.

Voor mensen die een zwaar beroep uitoefenen en steeds meer last krijgen van de verhoogde AOW-leeftijd, moet een oplossing komen. Daarvoor pleit de FNV. In het nieuwe regeerakkoord wordt namelijk nog geen onderscheid gemaakt tussen lichte en zwaardere beroepen. De 63-jarige Fred uit Rotterdam is een van de werknemers die zich hier zorgen over kan maken. Hij werk al veertig jaar bij de politie en hoopte aanvankelijk op zijn 65e met pensioen te gaan. Maar voorlopig zit dat er nog niet in.

Verder: in een paar maanden tijd zijn er al 47 kittens bij het dierenhulpverlening in Woerden gebracht. De beestjes worden regelmatig in erbarmelijke omstandigheden op straat aangetroffen. Soms zijn ze ziek en overlijden de dieren alsnog. De medewerkers van het asiel maken zich dan ook grote zorgen.

En Grolle, nu bekend als Groenlo, was tijdens de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke uitvalsbasis die regelmatig van overheerser veranderde. Tot 1672. Onder aanvoering van Frederik Hendrik werd Grolle in dertig dagen tijd voor eens en voor altijd veroverd op de Spanjaarden. Die slag wordt 20, 21 en 22 oktober nagespeeld met 1600 re-enactors. Daarmee is dit het grootste re-enactmentevenement ter wereld. We duiken de strijd in met musketier Marcel Elferink.