Hallo Nederland

Niet bellend afrekenen, belastingverdrag treft gepensioneerden en blinden en slechtzienden voelen zich onveilig in verkeer.

Bij een pompstation in Wesepe hoef je niet al bellend aan de kassa te verschijnen. Dan word je gewoon niet meer geholpen, zo maakt een briefje aan de kassa duidelijk. En dat briefje is ook op andere plekken in het land te vinden. Het is namelijk de ergernis van iedere winkelier; mensen die zonder enige vorm van begroeting af willen rekenen. Maar of een briefje dan echt zin heeft.

Verder: maar liefst 61.000 gepensioneerde Nederlanders zijn het slachtoffer van een nieuw belastingverdrag met Duitsland. Het gaat om mensen die een paar jaar in Duitsland hebben gewerkt en daar een klein pensioen hebben opgebouwd. Vroeger betaalden zij daarover belasting in Duitsland, maar door dit nieuwe verdrag moeten ze dat tegenwoordig in Nederland doen. Het probleem is alleen dat de belasting in Nederland een stuk hoger is dan in Duitsland. En dus moeten die mensen het nu elk jaar met honderden euro’s minder doen.

En blinden en slechtzienden vinden dat ze veel te vaak over het hoofd worden gezien in het verkeer. Uit een enquête van verschillende blindenorganisaties blijkt dat één op de drie blinden zich onveilig voelt bij het oversteken. En dat terwijl ze voorrang horen te krijgen. Driekwart van de blinden en slechtzienden zegt dat ze regelmatig geen voorrang in het verkeer krijgen. Voor hen is de straat op gaan dus soms een hele onderneming.