Hallo Nederland

Seniorenwerkloosheid, kokosbroodfabriek en op pad met je paard.

Werkloosheid onder senioren blijft ondanks de aantrekkende economie toch een hardnekkig probleem. Bijna de helft van de werkloze ouderen heeft na twee jaar nog steeds geen baan gevonden. Dit blijkt uit een onderzoek van KBO-PCOB, een seniorenorganisatie met 250.000 leden. Het gemiddeld aantal sollicitaties is 150, met enkele uitschieters naar de 2000 brieven en mails. Sommige bedrijven zien de waarde van ouderen juist wel in, en nemen juist mensen uit deze doelgroep aan.

Verder: Nederland heeft één kokosbroodfabriek. In 1954 begon de opa van Bram Theunisse met de fabriek, de kleinzoon is nu de derde generatie kokosbroodbakkers en is echt opgegroeid met het broodbeleg. Hij is zelfs boven de fabriek geboren. Het is hem met de paplepel ingegoten. We bezoeken de fabriek in Harderwijk.

En de week bijna afgelopen, tijd om plannen te maken voor het weekeinde. Grote kans dat je op stap gaat met familie of vrienden. Maar Roel Klap uit het Zeeuwse Westkapelle maakt uitstapjes met zijn paard Flinstone, ze zijn onafscheidelijk. Ze gaan bijvoorbeeld samen zwemmen, om daarna een stuk pizza of een ijsje te eten. "Als ik Flinstone in de trailer zet, dan weet hij dat we iets leuks gaan doen."