Hallo Nederland

Informatief

Dagelijks actuele, ontroerende en verrassende verhalen van eigen bodem.

Di 26 september 2017 18:30 NPO 2 16 min
Herhaald op 27 september 2017 NPO 1

Hallo Nederland

Kamperen als protest, speeltuin voor opa's en oma's en Nederlandse uien.

In je eentje de hele nacht voor meer dan zestig dementerende bejaarden zorgen en een verzorgingshuis bewaken. Vakbond FNV krijgt uit het hele land steeds meer klachten van zorgmedewerkers die hierdoor aan het eind van hun latijn zijn. We spreken met Annet en Marry, die als verzorgenden werken in De Schutze. Zij zitten er helemaal doorheen. En datzelfde geldt voor een groot deel van hun collega’s. Die kamperen bij wijze van protest nu al vier nachten op rij voor de deur het verzorgingshuis. Wij besloten onze verslaggever héél vroeg naar Lopik te sturen met een ontbijtje voor de kampeerders.

Wat is er nu leuker dan gezellig een speeltuin opzoeken als de kleinkinderen op bezoek komen. U leest een boekje en de kinderen hebben plezier. Maar, in Almere gaat dat er binnenkort heel anders aan toe. Daar wordt namelijk een eerste speeltuin geopend die niet alleen voor kinderen is, maar ook voor grootouders. Sterker nog, de kinderen hebben de zogenoemde beweegtuin ontworpen en de opa's en oma's hebben het in precisie nagebouwd.

En Nederland is al heel lang de grootste exporteur van uien, de grootste ter wereld zelfs. Na een natte nazomer zijn de rooimachines nu massaal het land opgegaan om de miljoenen kilo's aan uien binnen te halen. Daar is haast bij.