Hallo Nederland

Aantal verkeersdoden blijft stijgen en het oesterseizoen is geopend.

In 2020 mogen in Nederland niet meer dan 500 doden vallen in het verkeer. Dat is het doel van de overheid. Maar vorig jaar nam het aantal verkeersdoden toe en ook dit jaar stijgt het aantal weer, blijkt uit nieuwe cijfers. Opvallend is dat de meeste verkeersdoden vallen op wegen waar maximaal 50 kilometer per uur gereden mag worden. Afgelopen zondag was het nog raak op zo'n weg in Zwolle. Een motorrijder kwam om het leven. De buurtbewoners willen actie.

We zijn nog altijd in Blokzijl en verdiepen ons in een van de lokale specialiteiten: de Blokzijler Brok. Deze koek ontstond ooit per ongeluk, maar viel direct in de smaak. Op dit moment wordt de Blokzijler Brok in nog maar één bakkerij gemaakt. Vader en zoon Prins laten ons zien hoe ze de koek maken.

En het oesterseizoen is geopend. Een mooi moment om op pad te gaan met een oesterbaron. Danny Nelis neemt ons mee als hij oesters gaat vangen. Hij laat ook zijn nieuwe manier om te kweken zien. Die is nodig door de opkomst van de oesterboorder, een slak die jonge oesters opeet.