Hallo Nederland

Informatief

Dagelijks actuele, ontroerende en verrassende verhalen van eigen bodem.

Ma 18 september 2017 18:30 NPO 2 16 min
Herhaald op 19 september 2017 NPO 1

Hallo Nederland

Oplichting via Whatsapp en ineens betalen voor stuk grond in bruikleen.

Nederlanders in de leeftijdscategorie 40 tot 80 jaar checken zichzelf te weinig op verschijnselen van hoofd- en halskanker. Dat zegt dat patiëntenvereniging Hoofd-Hals op basis van en enquête die zij hebben gehouden onder ruim 800 Nederlanders. Zeventig procent van de ondervraagden zegt dat zij zichzelf nooit of sporadisch controleren op symptomen. We laten zien waar je op moet letten.

Je krijgt een Whatsappberichtje van een een goede vriend of familielid die in paniek is. Hij of zij moet dringend wat rekeningen betalen, maar internetbankieren doet het niet. Of jij niet wat geld over wilt maken... Het klinkt onschuldig, maar dat is het niet. De politie waarschuwt: oplichting via Whatsapp komt steeds vaker voor. Lia Kortland kan hierover meepraten. In plaats van naar haar schoonzus, maakte ze 2500 euro over naar haar oplichters.

En al meer dan dertig jaar geniet meneer Wiranta uit Zoetermeer van zijn eigenhandig aangelegde tropische tuin. Maar nu moet hij plotseling voor de tuin gaan betalen. De gemeente vraagt geld voor een stukje tuin dat meneer Wiranta in bruikleen had gekregen. Als hij niet betaald dan moet hij ruimen!