Njord in de oorlog

Win boek Njord in de oorlog

Halverwege de jaren 30van de vorige eeuw rommelt het behoorlijk in Europa. Er is een zware financiële crisis gaande en vanuit Duitsland komt dreigende oorlogstaal. In de studentenstad Leiden gaat het leventje, zo goed en zo kwaad, zijn gang. De Leidse roeivereniging Njord neemt op 5 mei 1940 nog deel aan de Varsity. Dan breekt, 5 dagen later, de oorlog uit en wordt alles anders. Voor de toenmalige studenten is de inval van de Duitsers een totale ommekeer in hun jonge en nog onbevangen leven.

Zij, die naar Leiden zijn gekomen om te studeren, van het studentenleven te genieten en te gaan wedstrijdroeien, worden plotseling geconfronteerd met oorlog. Velen komen in de strijd tegen de bezetter voor soms verstrekkende, levensbepalende keuzes te staan. Studeren en roeien heeft geen hoge prioriteit meer.

5 lange jaren van verzet, onderduiken, dwangarbeid, onmenselijke verschrikkingen en executies gaan ook aan deze studenten niet voorbij. Een aantal auteurs kijkt in deze uitgave terug op het leven van Leidse studenten rond en in de oorlog. Hoe verging het hun in tijden van onderdrukking en verzet? Welke keuzes maakten zij en hoe troffen de terugkerende studenten Njord na de oorlog weer aan?

Doe mee aan de prijsvraag en maak kans op het boek Njord in de oorlog!

(De prijsvraag loopt tot 27 november 2020)

Win boek Njord in de oorlog

  • Door het invullen van dit formulier worden persoonsgegevens van u verzameld. Meer informatie over hoe wij met uw gegevens omgaan kunt u vinden in onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.