Duur 03:48
Gepubliceerd op 3 januari 2019

Adam Zamoyski onthult de mythe achter de man Napoleon

Over niet veel mensen is meer geschreven dan over Napoleon Bonaparte. De Fransen verheerlijken hem, de Engelsen zijn juist kritisch over hun vroegere vijand en andere landen geven hem de status die het beste past in hun eigen geschiedenis. Maar wie is Napoleon Bonaparte? In een exclusief interview voor MAX Vandaag belicht historicus, Napoleon-kenner en schrijver van het boek Napoleon, de man achter de mythe, Adam Zamoyski 5 veelal bewierookte kanten van de Napoleon.

Interview in delen:

  • 1e filmpje: hierin bespreekt Zamoyski de grootste mythe, dat Napoleon een superieur mens is. In werkelijkheid is hij erg onzeker.
  • 2e filmpje: Napoleon heeft nauwelijks empathie wat tot de nodige problemen leidt.  Vandaag de dag zou hij als een psychopaat beschouwd worden.
  • 3e filmpje: door velen werd Napoleon gezien als de rationele leider die al zijn plannen goed doordacht. Maar klopt dat wel?
  • 4e filmpje: vaak wordt gezegd dat macht erotiseert. Maar voor Napoleon ligt dit anders. Hij heeft bijvoorbeeld een zeer ingewikkelde relatie met vrouwen.
  • 5e filmpje: Napoleon creëert zijn eigen mythische status door zichzelf te omschrijven als een nietsontziend militair genie. Maar niets is minder waar.

Napoleon in Holland

Vanaf vrijdag 4 januari 2019, 21.10 uur op NPO 2, zendt MAX wekelijks de nieuwe serie Napoleon in Holland uit. In de vierdelige reeks gaat Huub Stapel op zoek naar de verhalen over keizer Napoleon. Dat doet hij niet alleen. Hij wordt bijgestaan door zijn broer Lodewijk, historicus Matthijs Lok, kunsthistoricus Paul Rem en schrijver Bart van Loo.

Geef een reactie

Reacties (4)

    oosterwijck says:

    Met Napoleon is het niet anders als met de andere machtswellustige gekken. Na een paar honderd jaar worden de oorlogsmisdaden vergeten en de positieve kanten benadrukt. Een stelregel is een verliezend leger is een misdadig leger, een winnend leger is een heldhaftig leger. Denk aan Amerika, die de bevolking van een heel continent heeft uitgeroeid en tot 50 jaar geleden een held was (de laatste 50 jaar verworden tot een leeggeroofd Continent). Of aan Spanje, dat ook een heel continent heeft uitgeroeid en alle kostbaarheden heeft geroofd, niemand praat nog over de miljoenen moorden in Zuid Amerika. Of aan de Katholieke kerk, die Europa eeuwen lang heeft geterroriseerd en ook miljoenen mensen heeft vermoord. Zo zal ook Adolf Hitler over een paar honderd jaar bezongen worden, voor zijn bijdrage aan de mensheid en zijn mindere kanten totaal verkleind wordt, net al we nu bij Napoleon doen.

      Marc Geerdink-Schaftenaar says:

      “Na een paar honderd jaar worden de oorlogsmisdaden vergeten en de positieve kanten benadrukt. ”
      Dat is aantoonbaar niet waar, zoals in deze serie over Napoleon ook te zien is. Er wordt juist steeds kritischer gekeken naar historische figuren en gebeurtenissen. Door grotere toegankelijkheid tot historische bronnen worden juist veel onderwerpen weer herzien of komen juist aan het licht.
      Waar we over een paar honderd jaar hopelijk van af zijn -liever eerder al!- zijn goedkope commentaren over “uitgeroeide continenten” of “katholieke terreur” die slechts getuigen van weinig historische kennis en veeleer zijn ingegeven door sentimenten.

    famdevries says:

    Zou iemand er iets aan kunnen doen dat het derde filmpje niet beschikbaar is? Zowel het programma als het interview zijn namelijk te interessant om zomaar iets op de site te laten staan dat het niet doet. Heel graag hiervoor uw aandacht, dus. Bij voorbaat bedankt.

      MAX Vandaag says:

      Beste famdevries, bedankt voor uw reactie. Het probleem is vanmorgen opgelost, dus de betreffende video is inmiddels ook te bekijken.

Bekijk ook

Meer