Vitamine D: wat doet het en helpt het tegen het coronavirus?
Het lijkt wel alsof alle wetenschappers ter wereld zich bezighouden met onderzoek naar het coronavirus. Nieuwe studieresultaten volgen elkaar snel op, waardoor we elke dag meer en meer over het virus te weten komen. Ook over de relatie tussen vitamine D en corona wordt veel gesproken. Is die relatie er? En waar is vitamine D eigenlijk goed voor?
Relatie tussen vitamine D en coronabesmetting
Hoewel de kennis over het coronavirus en de ziekte COVID-19 groeit, is er ook nog veel onontgonnen gebied. Zo wordt er bijvoorbeeld gepraat over de invloed van vitamine D op het verloop van COVID-19. Vitamine D is immers goed voor het immuunsysteem, waardoor het mogelijk kan voorkomen dat het virus ook echt voor ziekteverschijnselen zorgt. Althans, dat wordt gezegd.
Dit zegt de wetenschap
Of dit ook echt zo is, is nog onduidelijk. Er is al wel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen vitamine D en een coronabesmetting, maar een conclusie trekken lijkt nog niet mogelijk. Zweeds onderzoek toont aan dat vitamine D mogelijk de ziekteverschijnselen tegengaat, maar de onderzoekers benadrukken ook dat er nog veel meer praktijkstudie nodig is om te kunnen bewijzen dat vitamine D echt iets doet tegen COVID-19.
Belang van vitamine D
Nog veel losse eindjes, maar dat neemt niet weg dat het op peil houden van het vitamine D-gehalte erg belangrijk is. Het lichaam heeft het nodig om calcium op te nemen en de botten sterk te houden, maar ook om de spieren en immuunsysteem goed te laten werken.
Vitamine D en andere lichaamsstoffen
Om het lichaam deze functies optimaal te laten uitvoeren is er overigens niet alleen genoeg vitamine D nodig. “Vitamine D wordt opgenomen door de darmen, maar om vitamine D op de juiste plek te krijgen is er meer nodig dan alleen maar deze vitamine. Vitamine K2 is nodig om vitamine D naar de goede plaats te brengen”, aldus KoelkastCoach Sabine Leijten. Zij is op 20 november 2020 te gast in het NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker om meer te vertellen over vitamine D.
Niet alleen vitamine K2 is nodig om vitamine D goed te laten werken, vertelt Sabine Leijten. “Magnesium en vitamine D zijn dikke vrienden. Als er een tekort is aan magnesium dan kan de vitamine D ook zijn werk niet doen. Vitamine D wordt opgeslagen in zijn inactieve vorm en kan alleen actief worden als er voldoende magnesium aanwezig is.”
Ook calcium en vitamine D zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zoals we hierboven ook al aangeven. Het lichaam kan calcium niet volledig opnemen als er een vitamine D tekort is.
Vitamine D-tekort
Vrouwen van boven de 50 en mannen van boven de 70 hebben relatief vaak een vitamine D-tekort. Volgens het Voedingscentrum is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 10 microgram en 20 microgram voor mensen boven de 70 jaar. Wie voldoende buiten komt en genoeg vitamine D-houdende producten eet zal vermoedelijk geen tekort ontwikkelen, maar wie hier wel last van heeft kan een vitamine D-tablet slikken. Sabine Leijten adviseert nooit zomaar een willekeurig supplement te kiezen, want niet alle supplementen zijn even goed. Overleg bijvoorbeeld eerst even met uw huisarts.
In de video hierboven legt hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell uit waarom het nemen van zo’n vitamine D-tablet kan helpen tegen een vitamine D-tekort. Pas op dat u niet meer dan 100 microgram vitamine D per dag binnenkrijgt, want dit kan schadelijk zijn voor het lichaam.
Verwacht overigens niet dat u na een paar weken een vitamine D-supplement slikken geen tekort meer heeft. “Voordat een tekort aan vitamine D weer op peil is, ben je zo’n 3 à 6 maanden verder.”
Zelf aanmaken
Het lichaam kan vitamine D3, 1 van de 2 varianten, zelf aanmaken onder invloed van zonlicht, maar het zit ook in bepaalde voedingsstoffen. Vooral in vette vis als zalm en paling komt het voor, maar het wordt ook toegevoegd aan bak- en braadproducten, halvarine en margarine. In olie om mee te bakken zit het niet, schrijft het Voedingscentrum op de eigen site.
Op 20 november vertelt Sabine Leijten meer over dit onderwerp in Lunch Lekker met Daniel Dekker. U hoort dit programma elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 5.
(Bron: PubMED, PMC, Voedingscentrum, archief, Sabine Leijten)