Duur 04:53
Gepubliceerd op 11 juli 2016

Uitbarsting IJslandse vulkaan Hekla op handen?

De IJslandse vulkaan Hekla staat op uitbarsten, daarvoor waarschuwt professor Páll Einarsson van de Universiteit van Reykjavik. Europa wacht met ingehouden adem op dat moment, met misschien wel weer enorme aswolken tot gevolg. En juist die aswolken kunnen grote problemen veroorzaken, weten we uit ervaring…

Druk

Volgens professor Einarsson is de druk in de vulkaan al 2 keer zo hoog als bij de laatste uitbarsting in het jaar 2000. De Hekla barst normaal elke 10 jaar uit, maar de laatste uitbarsting dateert nu inmiddels dus al van 16 jaar geleden en een nieuwe uitbarsting ligt op de loer.

Eyjafjallajökull, april 2010

Van de uitbarsting van een andere grote vulkaan op IJsland, de Eyjafjallajökull, op 14 April 2010  weten we welke gevolgen dit voor het vliegverkeer in heel Europa kan hebben. De aswolken verspreidden zich toen op grote hoogte over Europa en in meer dan 40 landen werden de vliegvelden tot wel 2 weken gesloten. Miljoenen reizigers strandden op hun vakantieadressen en de luchtvaartsector kreeg een enorme financiële klap te verduren.

Noodplannen

Volgens Edwin Zanen, die in Reykjavik woont, maakt men zich op IJsland niet druk. Dat de Hekla uiteindelijk weer uitbarst is een vaststaand feit, maar de vulkanen worden goed in de gaten gehouden met GPS netwerken en satellietgegevens. De professor komt volgens hem al jaren met hetzelfde bericht, maar mocht er een serieuze kans op een uitbarsting zijn, dan wordt er adequaat door de overheid ingegrepen. Er liggen altijd noodplannen en doemscenario’s klaar.

IJskap

Zanen denkt niet dat een uitbarsting van de Hekla tot dezelfde grote overlast zal zorgen als in 2010, omdat er op deze vulkaan geen ijskap ligt. Dat was bij de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull wel het geval, waardoor het proces zich bleef herhalen en een enorme gaswolk het gevolg was. Bij de volgende uitbraak heeft het vliegverkeer afhankelijk van de windrichting mogelijk een aantal dagen last in plaats van weken, denkt Zanen.

En als de Hekla uitbarst?

MAX Ombudsman Jeanine Janssen raadt aan te luisteren naar de lokale adviezen van de overheid en hulpdiensten ter plekke. Het is op voorhand moeilijk te voorspellen of het vliegverkeer weer zoveel hinder zal ondervinden. Dat hangt bijvoorbeeld ook van de windrichting af. Barst Hekla voor u op reis gaat en is uw reisorganisatie aangesloten bij het Garantiefonds, dan kunt u aanspraak maken op dit calamiteitenfonds voor een vergoeding. U kun ook een omboekverzekering afsluiten. Lees wel goed de voorwaarden alvorens u deze afsluit.

Dit onderwerp wordt besproken in Groeten van MAX op maandag 11 juli 2016.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer