wespenplaag

Kans op wespenplaag is zeer groot

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Wageningen komt er een heuse wespenplaag aan. Dit komt door de relatief zachte winter van 2016 en de warme maand maart van 2017.

Zachte temperaturen

Het uitblijven van lage temperaturen in 2016 heeft ervoor gezorgd dat de mannetjeswespen de winter hebben overleefd. Normaal sterven zij nadat zij de wespenkoningin hebben bevrucht. Dit gebeurt in het najaar. Ook zijn er volgens de publicatie al relatief veel wespenkoninginnen gesignaleerd. Zij zijn veel eerder uit hun winterslaap ontwaakt, omdat het in maart vrij warm is geweest. Normaal worden ze pas in april wakker.

Wespennesten

In elke provincie van ons land worden inmiddels meer wespen gesignaleerd dan in mei van 2016. De verwachting is dat de populatie alleen maar zal groeien. Dit komt door de kortere winterslaap van de koninginnen, waardoor zij nu meer tijd hebben om een nest te maken. Sommige nesten zijn al zo groot als een tennisbal en worden al bevolkt door behoorlijk wat wespen. Deze wespen zullen snel uitvliegen.

Dit zorgt voor meer wespen, maar in augustus ontstaat er pas echt overlast. Dan zijn de wespen die nu nog niet geboren zijn, klaar om uit te vliegen. Volgens de onderzoekers zullen we nog tot ver in 2017 last blijven houden van de beestjes.

Het weer

Geen goed nieuws voor wespenhaters, maar er is hoop. Wespendeskundige Arnold van Vliet, die mede-auteur is van de publicatie, is er nog niet 100% zeker van dat er een wespenplaag zal ontstaan. Zoals hij in 2016 ook vertelt tijdens Groeten van MAX, zijn wespen erg afhankelijk van het weer. Als het in korte tijd veel regent, komt 80 procent van de wespen niet terug naar het nest. Het nest gaat vervolgens ten onder. Van Vliet vermoedt dat regen ervoor zorgt dat wespen gedesoriënteerd raken.

Gestoken, en dan?

Iedereen die wordt gestoken door een wesp, doet er goed aan om het gif uit te zuigen. U kunt dit met de mond of een speciaal vacuümpompje doen. Dit helpt echter alleen als het 2 minuten na de steek gebeurt.

(Bron: NOS, Universiteit van Wageningen)

Geef een reactie