Duur 18446744073709551615:18446744073709551560:18446744073709551578
Gepubliceerd op 12 april 2017

ENCI-groeve geopend voor publiek

Tussen de Jeker en de Maas in Maastricht, ligt het ENCI-gebied. Het gebied is langzaam getransformeerd van industriegebied naar een natuurgebied. Eindelijk is het zover; woensdag 12 april 2017 is het gebied officieel geopend voor publiek!

Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI)

Sinds 1926 wint de Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) in de klaksteengroeve bij de Pietersberg in Maastricht kalksteen voor de bereiding van verschillende soorten cement. Maar ook al voor die tijd werd er mergel gewonnen. In de jaren die volgen wordt er behoorlijk wat mergel gewonnen. De groei van de mergelwinning is voorziet een hoop mensen van een baan in Zuid-Limburg. Veel later wordt ook de historische waarde van de groeve ontdekt. Er worden fossielen gevonden,waaronder dat van de Mosasaurussen Bèr, Carlo en Lars.

Fossielen ENCI

Van industrie- naar natuurgebied

In 1948 is afgesproken dat de kalksteengroeve nog 60 jaar door kan gaan. Die afspraak loopt tot 2018; dan stoppen de industriële activiteiten. De toekomstplannen van de groeve zijn vastgelegd in het Plan Transformatie ENCI-gebied. Dit is een overeenkomst tussen ENCI, Natuurmonumenten, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Stichting Sint-Pietersberg Adembenemend. Het plan richt zich op de bestemming  en inrichting van de groeve, maar ook het bedrijventerrein en de kade. In 2020 wordt de groeve overgedragen aan Natuurmonumenten.  Samen met Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI en Maastricht Underground is er een inrichtingsplan gemaakt voor een nieuwe natuurlijke toekomst van de groeve.

LIMBURG-BEMELEN-MERGELGROTHet gangenstelsel

Een van de bijzondere elementen van de groeve is het ondergrondse gangenstelsel. Door het winnen van krijtgesteente is een groot gedeelte verdwenen. Gelukkig is er nog wel een deel bewaard gebleven, waaronder het museum in het gangenstelsel. De muren van de gangen werden begin 1900 beschilderd door lokale kunstenaars. Als de ENCI aankondigt de openluchtwinning door te zetten en dus deze muren te beschadigen, komt de bevolking in opstand. Onder het  mom van ‘Als alles vernietigd wordt, dan doen we het liever zelf’, hebben zij de muurschilderingen behoorlijk beschadigd. Het protest hielp wel, want het museum is gered. Helaas waren een groot deel van de muurschilderingen dus wel beschadigd. Natuurmonumenten gaat dit samen met Maastricht Underground restaureren. Het museum is open voor publiek. Het gangenstelsel is alleen onder begeleiding te bezoeken.

App voor een b

In 2015 is een uitzichtplatform geopend. 18 meter lang, 3 meter breed en hangend op 40 meter hoogte biedt dit platform uitzicht over de hele groeve. Aan dit platform is een trap verbonden. Deze trap voert langs verschillende aardlagen in de groevenwand en neemt u zo 70 miljoen jaar mee terug in de tijd. Op woensdag 12 april wordt het hele gebied opengesteld voor publiek. U kunt het gebied bezoeken met behulp van de Natuurmonumenten Route-app. De app geeft extra informatie tijdens de wandelroute. Hij is gratis te downloaden in de Apple App store (voor Appel-tablet of -telefoon),  de Google play store (voor Android-tablet of -telefoon) en de Microsoft Store (voor Microsoft-tablet of -telefoon).

ENCI-groeve deels afgesloten door overlast

Vanwege de enorme toeloop van bezoekers en daarmee gepaard gaande overlast, is de ENCI-groeve gesloten. In de 2 maanden na de opening is de groeve bezocht door bijna 90.000 bezoekers. Het merendeel hiervan zijn badgasten. Daar was niet op gerekend. Formeel is alleen pootjebaden toegestaan. De badgasten zorgen voor diverse problemen waaronder parkeerproblemen en bergen met afval. Er wordt nu nader bekeken welke vorm van recreatie passend is bij de groeve. Tot die tijd is het gesloten . Het uitkijkpunt bovenaan de groeve blijft open. De komende tijd zet Natuurmonumenten mensen in om bezoekers de juiste route te duiden die door de groeve loopt, via Slavante en de Maas.

Zwemmen voor altijd verboden

Natuurmonumenten heeft besloten dat de sluiting van de voormalige kalksteengroeve nog de hele zomer van 2017 van kracht blijft. Zij gaan het gebied zo herinrichten dat alleen kleinschalige recreatie mogelijk is. Het wordt verboden om te zwemmen.

Dit onderwerp is besproken op 12 april 2017 met André Donker, boswachter van Natuurmonumenten, in Tijd voor MAX.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Nu nog een pretpark bij de groeve en het plaatje is weer compleet.

Bekijk ook

Meer