voorbereid op de kou

Bent u voorbereid op de kou?

Het winterse weer houdt aan deze week. Het levert prachtige plaatjes op en mogelijk de eerste marathon op natuurijs, maar het kan ook voor problemen zorgen. Uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis blijkt dat we ons slecht voorbereiden op de kou. En door die slechte voorbereiding lopen mensen een groter risico op ongelukken of onderkoeling. Maar hoe bereidt u zich voor op de kou? 

Kou is een risico

Heeft u strooizout in huis? Nee? Dan bent u niet de enige. Bijna de helft van de Nederlanders heeft geen strooizout in de kast staan. Terwijl strooizout de eerste ongelukken voor de deur kan voorkomen. Bij sneeuw en gladheid gaan we bij voorkeur te voet eropuit om naar het werk te gaan, de boodschappen te doen en de (klein)kinderen van school te halen. Vooral voor kwetsbare groepen als ouderen en mensen met een fysieke beperking is kou een groot risico. Hun lichaam blijft minder lang warm omdat het moeizamer beweegt.

Onderkoeld

Diegene die met de auto gaan lopen door een slechte voorbereiding de kans om in een file onderkoeld te raken. Bijna de helft neemt bij een gevoelstemperatuur van min 20 graden geen deken mee in de auto. Meer dan driekwart van de automobilisten heeft geen eten bij zich en meer dan de helft van de ondervraagden vertrekt zonder drinken.

Voorbereid op pad

Het Rode Kruis adviseert mensen goed voorbereid op pad te gaan. Houd de weersverwachtingen in de gaten. Pas uw kleding aan en draag laagjes. Vergeet vooral de muts niet. Want wist u dat we de meeste warmte via ons hoofd verliezen? Automobilisten doen er goed aan voldoende brandstof te tanken om lange files te kunnen overbruggen. Leg een warme deken in de auto en neem eten en drinken mee. Het Rode Kruis heeft alle tips op een rij gezet.

(Bron: ANP/Rode Kruis)

Geef een reactie