Duur 04:47
Gepubliceerd op 6 maart 2017

André Donker over de paddentrek

De dagen lengen en de temperatuur gaat weer omhoog. Dat is voor padden het teken om voor de voortplanting op zoek te gaan naar water. Deze paddentrek kost jaarlijks honderdduizenden dieren het leven, maar door de hulp van de mens kunnen er tegenwoordig steeds meer gered worden.

Padden, kikkers én watersalamanders

De naam paddentrek is eigenlijk niet helemaal correct. Ook groene en bruine kikkers en de kleine watersalamander trekken naar het water, het is dus eigenlijk een amfibieëntrek. Ze ruiken de algen die in het water voorkomen en weten zo exact waar ze naar toe moeten. De jaarlijkse trek is voor deze dieren echter een gevaarlijke onderneming, omdat het landschap overal door wegen wordt onderbroken. Om hun overwinteringsplaats te verruilen voor voortplantingswater moeten de amfibieën dus met gevaar voor eigen leven deze wegen oversteken. Net na de schemering, tijdens de avondspits ligt hierin de piek. Jaarlijks komen er zo honderdduizenden dieren om.

Tunnels en emmers

In Tijd voor MAX vertelt boswachter André Donker over de maatregelen die genomen worden om iets tegen die grote sterfte te doen. Op steeds meer plekken worden tunnels onder de wegen aangelegd en op andere plekken voorkomen rasters langs de weg dat ze op die manier kunnen oversteken. Ze vallen in ingegraven emmers, die dagelijks worden gecontroleerd door vrijwilligers en die ze aan de andere kant van de weg loslaten. In 2017 zijn zo in totaal ruim 235.000 amfibieën overgezet. De topdagen vielen op 26 maart, 2 april en 3 april met meer dan 10.000 overgezette amfibieën per dag. Deze pieken komen door een combinatie van hogere temperaturen en regen.

Help de padden de paden over

Wilt u ook een handje helpen bij het overzetten van de amfibieën? André laat weten dat er inmiddels tientallen (dode) dieren zijn waargenomen op diverse locaties op de Noord-Veluwe. Op de 3 belangrijkste locaties zijn nog vrijwilligers nodig voor het tellen, overzetten en inventariseren. Natuurlijk kunt u ook bij uw lokale afdeling van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (ivn) informeren of er nog vrijwilligers nodig zijn.

Stemmen op de Markerwadden

André heeft ook nog een leuke tip voor de verkiezingen op 15 maart: waarom dat stemmen niet een keer op een bijzondere plek doen? Voor wie benieuwd is naar de Markerwadden bieden de verkiezingen een unieke kans, er komen die dag speciale veerdiensten naar dit prachtige natuurgebied, dat verder nog niet te bezoeken is. En een stemhokje. Mocht u hiervan gebruik willen maken, dan moet u wel van tevoren regelen dat u op een andere plek mag stemmen overigens.

André Donker bespreekt dit onderwerp in Tijd voor MAX op maandag 6 maart 2017, om 17.10 uur op NPO1.

(Bron: ANP, Natuurmonumenten, ivn.nl)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer