Elvis’ Encyclopedie: het verhaal achter ‘King Creole’

In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker elke maand in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter de film: King Creole

Film in gevaar

Na eerder uitstel zal Elvis op 20 januari 1958 eindelijk zijn Amerikaanse dienstplicht gaan vervullen. Maar er wordt door de zanger opnieuw uitstel aangevraagd, dit vanwege verplichtingen bij filmmaatschappij Paramount. In een brief geeft hij aan dat de productie van zijn nieuwste film, King Creole, in gevaar komt. Paramount heeft op dat moment al ruim 350.000 dollar uitgegeven om de productie rondom zijn vierde speelfilm op te starten. Daarnaast maakt Elvis in de brief ook duidelijk dat er veel banen van afhankelijk zijn. De opname zal in maart voltooid zijn, en daarna is hij klaar om zijn land te dienen.

Productie film King Creole is veilig

In een reactie verlengt ‘Uncle Sam’ het uitstel met nog eens 60 dagen, dus genoeg tijd voor The King om de King Creole te maken. Als het nieuws over de verlenging bekend is gemaakt, volgen er boze brieven richting de commissie die het uitstel heeft verleend. Men klaagt vooral over de “speciale behandeling”. Als Elvis wil, kan hij vrij eenvoudig zijn normale dienstplicht ontlopen, maar hij kiest er juist voor om dat niet te doen. Hij zal na de opnames zoals iedere andere Amerikaanse jongen, zijn land dienen.

Is The King 2e keus?

Oorspronkelijk was de hoofdrol in King Creole bedoeld voor niemand minder dan James Dean. Maar omdat hij tijdens een verkeersongeval om het leven komt, valt het project enigszins stil. Pas nadat de filmstudio Elvis als nieuwe Amerikaanse rebel ontdekt, is de keuze na wat aanpassingen in het script, snel gemaakt.

 

Bezorgd dat rock-‘n-roll misschien wel een voorbijgaande bevlieging is, wil Elvis zijn allerbeste film maken. Hij weet als geen ander dat hij tijdens zijn dienstplicht 2 jaar uit de showbizz-schijnwerpers zal blijven. Dus tijdelijk afscheid nemen met een goede acteerprestatie, betekent wellicht, dat als hij terugkeert, het publiek hem direct weer in de armen sluit.

De soundtrack

In 1958 wordt de muziek voor de film opgenomen, in de periode tussen 15 januari en 11 februari. De sessies zijn gepland in de bekende Radio Recorders en Paramount Stage studio’s. De opnames worden verdeeld over 4 dagen, en Elvis zingt 12 verschillende titels in. De soundtrack van King Creole verschijnt op 19 september en telt 11 tracks, die een maand eerder ook op 2 verschillende extended plays zijn uitgebracht. Om de verkoop van het album en de twee EP’s te stimuleren, wordt de titeltrack niet op single uitgebracht.

Zwarte maandag

2 weken na het afronden van de King Creole productie, meldt Elvis zich op 24 maart 1958 aan bij het Amerikaanse leger. Het is de dag die door de fans en de pers “Black Monday” wordt genoemd. Manager Colonel Tom Parker heeft met toestemming van het leger geregeld dat nieuwsploegen van over de hele wereld aanwezig zijn om er verslag van te doen.

Een paar leuke feitjes:

  • King Creole is Elvis’ zijn meest favoriete film.
  • Het is zijn laatste film die zwart/wit is opgenomen.
  • De film is Elvis’ langste film, 1 uur en 56 minuten.
  • De film werd opgenomen in New Orleans en Hollywood.
  • Door de goede verkoop behaalde de soundtrack de prestigieuze ‘goud’ status.
  • Tijdens de filmopname ontmoette Elvis de acteurs Sophia Loren en Marlon Brando.

Originele Amerikaanse uitgave van het album 'King Creole'

Foto: boven artikel – originele Amerikaanse uitgave van het album King Creole. Onder – 2 extended play versies, Volume 1 en Volume 2. © Charley Moolhuizen.

Geef een reactie