Duur 02:39
Gepubliceerd op 27 maart 2017

Zindelijkheid bij honden

Iedere pup moet leren zindelijk te worden. Dat gaat met vallen en opstaan. Maar als de zindelijkheid niet verdwijnt of als het zich ineens weer voordoet, dan is er meer aan de hand. Dierenarts Jenny Buijtels legt uit.

Verschillende oorzaken

Zindelijkheid bij honden is grofweg te onderscheiden in 2 oorzaken: een medisch probleem of een gedragsprobleem. De meest voorkomende is het medische probleem. Oorzaken kunnen zijn problemen met de plasbuis en blaas of problemen met de nieren. Honden met nierproblemen of suikerziekte doen opeens grote plassen. Ze worden onzindelijk, omdat ze de plas niet op kunnen houden. De blaas zit te vol met urine. De blaas is als het waren een ballon die zich opblaast. Het tuutje wat we dichthouden met de vingers is de sluitspier en de ballon zelf is de blaas. Als de ballon veel te ver is opgeblazen kan de sluitspier het niet meer tegenhouden en plast het dier grote plassen in huis. Dat is anders bij problemen in de blaas of de plasbuis. Door de ontsteking reageert de blaasspier veel te snel en knijpt deze samen op momenten dat de blaas nog helemaal niet gevuld is. We zien dan vele kleine plasjes, of plasjes met bloed erbij. Bij medische problemen zien we dat de plasjes op verschillende plekken in huis kunnen liggen. Dat is anders bij gedragsproblemen. Dan plassen dieren vaker op dezelfde plek of plekken.

Diagnose zindelijkheid

Voor de dierenarts zijn voor het vaststellen van het probleem een aantal vragen van belang. Zijn het kleine of grote plasjes? Verliest de hond ook druppels urine? Drinkt en/of eet de hond meer of minder? Naar aanleiding van deze vragen wordt de urine van de hond gecontroleerd. In de urine is te zien of er ontstekingscellen of bacteriën in zitten. Op basis hiervan kan gekeken worden wat de beste behandeling is.

Zindelijkheid en gedragsproblemen

Gaat het om een gedragsprobleem, dan zijn er andere zaken die een rol spelen. Dan is het van belang wanneer de situaties zich voordoet en wat hieraan vooraf is gegaan. Wat is de thuissituatie? Hoe staat de hond in de roedel? Op welke plek wordt er geplast en hoe vaak? En is de hond geestelijk in orde? Een gedragsprobleem bij een verder gezonde hond is iets anders dan een gedragsprobleem bij een hond met een ‘aandoening’. Hersenaandoeningen veroorzaken ook gedragsproblemen. Om dit vast te stellen moet er verder onderzoek worden gedaan.

Dierenarts Jenny Buijtels bespreekt dit onderwerp in Tijd voor MAX op maandag 27 maart 2017.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer