livistona

Waaierpalm: Livistona rotundifolia

Voor wie op zoek is naar een fraaie klein blijvende palm is de Livistona zeer geschikt. Deze waaierpalm is voorzien van sierlijk blad en in tegenstelling tot andere waaierpalmen vormt het blad van de Livistona één geheel.

Standplaats

De Livistona wordt meestal verkocht met een hoogte van zo’n 30 cm en groeit langzaam. Uiteindelijk kan hij uitgroeien tot een hoogte van 2 meter, maar daar gaat veel tijd overheen, dus het is een prima plant voor de vensterbank of bureau. Zet hem op een lichte, maar niet te zonnige plek. Teveel directe zon kan voor verbranding van de bladeren zorgen. Livistona groeit het beste bij een temperatuur vanaf 18 graden Celsius.

livistona_30cm_shutterstock

Water geven

Van oorsprong komt de Livistona uit de tropische en subtropische regenwouden van Australië en Azië en hij heeft een redelijk grote waterbehoefte. Laat de kluit niet uitdrogen, maar zorg ook dat de plant niet in een laag water komt te staan. s’ Winters en bij lagere temperaturen is de waterbehoefte lager.
De palm houdt van een hoge luchtvochtigheid, sproei daarom regelmatig. Vooral tijdens de wintermaanden, als de verwarming aan staat. Kraanwater met veel kalk is minder geschikt, want dan kunnen er kalkspettertjes op de bladeren blijven staan. In dat geval is regenwater beter geschikt om mee te sproeien. Tijdens het groeiseizoen (lente –zomer) kan om de week plantenvoeding voor groene planten of palmen met het gietwater gegeven worden.

Livistona

Bladval

Het is normaal dat de onderste bladeren na verloop van tijd minder mooi worden of afsterven. Zo lang de plant maar nieuwe bladeren blijft maken is dit geen reden tot zorg. Lelijk geworden blad kunt u met de snoeischaar verwijderen.

Stekels

Het enige waar u bij de Livistona op moet passen zijn de venijnige stekels op de stelen. Deze zijn flink scherp en let daar dus op als u de plant verplaatst of snoeit.

Geef een reactie