Duur 05:39
Gepubliceerd op 9 januari 2017

Overgewicht bij huisdieren

Het is een goed voornemen voor velen: de strijd aangaan met de overtollige kilo’s. Maar het is niet alleen een goed voornemen voor mensen, ook voor huisdieren. Want meer dan de helft van onze huisdieren is te zwaar.

Meer dan de helft van de huisdieren heeft overgewicht

Uit recent onderzoek  blijkt dat niet 20 tot 30 procent, maar dat maar liefst 50 procent van onze huisdieren last heeft van overgewicht. Ongeveer 20 procent daarvan heeft zelfs morbide obesitas. Naast honden en katten, kunnen ook konijnen, paarden, vogels en knaagdieren last hebben van overgewicht. Dieren kunnen net als mensen gezondheidsproblemen krijgen door overgewicht. Artrose, verhoogde kans op diabetes, botslijtage en leververvetting. Het kan ook een sterke vergroting van de belasting van het hart geven. De dieren krijgen minder weerstand en daardoor meer kans op infecties en een minder lage levensverwachting. “Een labrador met overgewicht leeft zomaar 2 jaar korter”,  aldus dierenarts Jenny Buijtels. En dat is veel aangezien labradors gemiddeld 11 jaar oud worden. De kosten voor de dierenarts kunnen bij dieren met overgewicht behoorlijk oplopen. Want wanneer ze last krijgen van hun gewrichten en daaraan geopereerd moeten worden, dan kan dat aardig in de papieren lopen. Het herstel is minder goed, ze blijven langer kreupel en hebben meer pijnstillers nodig.

Te veel tussendoor, te weinig beweging

Een belangrijke oorzaak van overgewicht bij onze (huis)dieren is de vele tussendoortjes en te weinig beweging. Eigenaren geven hun dier graag iets lekkers om goed te doen, ook als ze minder tijd hebben. Beter is om een extra rondje te lopen dan het dier een tussendoortje te geven. Met katten kan het lastig zijn om het tussendoortje te weigeren. Ze kunnen ontzettend bedelen en heel volhardend zijn. Zwicht niet te snel. Ook voor hen zijn tussendoortjes niet goed.

Een andere belangrijke reden is dat eigenaren vaak niet weten hoe een dier er met een gezond gewicht uit ziet. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat katteneigenaren die hun huisdier moesten beoordelen als te dun, normaal of te dik daarvan had 50 procent het fout. Zij gaven aan dat hun dier normaal was terwijl het eigenlijk te dik was. Is uw huisdier te zwaar? Doe de test! Ga met uw hand over de ribben van het dier. Die hoort u te voelen alsof u met uw vinger over de rug van uw eigen hand gaat. Dan voelt u dunne huid met daaronder botjes, pezen etc. Voelt het bij uw huisdier niet zo en moet u  druk uitoefenen om het te voelen, dan is uw huisdier te zwaar.

Op dieet

In de praktijk blijkt het voor huisdiereigenaren niet makkelijk om hun dier te helpen bij het afvallen. Ga voor hulp langs bij de dierenarts. Veel dierenartsassistenten zijn opgeleid tot voedingsconsulenten. Zij weten precies wat uw huisdier mag wegen en wat te doen aan het overgewicht van uw dier. Voor een dier is een crashdieet niet goed. De voedingsconsulente weet hoeveel het dier nodig heeft om op een verantwoorde manier af te vallen. Wat ook helpt is een kleinere voerbak. Daarnaast is beweging belangrijk. Bij katten kan dit door spelletjes met ze te doen. Bij honden door ze vaker mee uit wandelen te nemen.

Dit onderwerp wordt besproken met dierenarts Jenny Buijtels in Tijd voor MAX op 9 januari 2017.

Geef een reactie

Reacties (7)

    Karo says:

    Vraag aan dierenarts : helpt het en is het gezond om de helft van de hondenvoeding door gekookte sperziebonen te vervangen?

      Jacqvandinther says:

      Ik ben geen dierenarts maar ik heb dit advies ook gekregen en heb het idd ook gedaan. Sperziebonen worden niet verteerd maar vullen wel! Wel heb ik ze met water afgespoeld omdat ik vind dat ze veel te zout zijn…

      DokterJenny says:

      Beste Karo,

      Sperziebonen kunnen inderdaad als aanvulling gebruikt worden. De helft erdoor vervangen is wel veel. Het is echter ook afhankelijk van hoeveel u ervoor gaf. Het werkt het beste om uit te laten rekenen hoeveel de hond per keer zou moeten krijgen om hem/haar geleidelijk af te laten vallen. En dan kunt u inderdaad het bakje wat aanvullen met sperziebonen.

      Vriendelijke groeten Dierenarts Jenny

    Jacqvandinther says:

    Goedemiddag, even een reactie op dieren met overgewicht.
    De foto die men liet zien over de 3 katten, daar is idd duidelijk de bouw van de kat te zien. Wij hebben een hond met een heel dikke vacht en voor ik er erg in had, hij is nu 5, was hij veel te dik! Niet te zien en ook niet te voelen. Wat er gebeurden was, dat hij door zijn poten zakte! Hij is nu zeker 5 kl. Afgevallen en het gaat véél beter met hem. Er zit weer leven in! Hij krijgt nu alleen maar droge brokken, 2x per dag en s’avonds een halve! Dentastick voor zijn tanden. Ook wil ik even iedereen wijzen op het voedingsadvies, achter op de pakken brokken. Haal er maar gerust een derde vanaf!

      DokterJenny says:

      Beste Jacq van Dinther,

      Leuk om te horen! Dat is inderdaad wat wij eigenlijk ook altijd horen. De dieren worden veel levendiger en het gaat zoveel beter met ze. Leuk om te horen van iemand die het zelf mee heeft gemaakt,

      Vriendelijke groeten Dierenarts Jenny

    HvanT says:

    Vraag ,
    Onze kat eet uit een voersilo .
    Daar zit een hoeveelheid in voor een paar weken.
    Hij vreet hem dan ook nooit flink leeg.
    De silo is voor hem vrij toegankelijk.
    Zomers is hij wat slanker dan winters.
    Kan dit ? Of is het beter hem porties te geven die ik bepaal.
    Deze kat doet dat al een paar jaar.

    gr.
    Hans

      DokterJenny says:

      Beste Hans,

      Het vrij ter beschikking hebben van katten kan voor katten prima werken. Er zijn er echter ook die standaard teveel eten en dan langzaam te dik worden. Omdat het bij uw kat varieert afhankelijk van het seizoen lijkt dat niet het geval.
      Als u met uw kat voor bv de jaarlijkse vaccinatie naar uw dierenarts gaat zou ik even vragen, omdat het lastig te zien is, of ze even goed na willen kijken of de kat te dik, te dun of gewoon goed is.

      Vriendelijke groeten, Dierenarts Jenny

Bekijk ook

Meer