groentips augustus

Krijns groentips voor augustus

Elke maand geeft kweker en hovenier Krijn Spaan u tips voor uw tuin. In de groentips augustus kunt u lezen hoe u uw gazon een opknapbeurt geeft, welke methodes hij heeft tegen onkruid, schimmels en ongedierte, welke planten nu mooi bloeien en hoe u uw rozen gezond houdt.

Het gazon gazon

Augustus is een goede maand om u gazon een opknapbeurt te geven. Als er veel gesproeid moet worden verdwijnen er meststoffen en augustus is dus een goed moment om voor de 2e keer te mesten. Ook het gazon vernieuwen kan nu prima. Meer hierover leest u in Krijns tip over het gazon, kalk geven en taxuskevers bestrijden in het gazon.

Emelten en engerlingen bestrijden emelten engerlingen

Het gazon heeft in de maand augustus niet alleen te maken met veel droog weer, in de zomer zijn er ook veel emelten en engerlingen die de wortels kapot vreten. Met een stuk plastic kunt u ze naar boven lokken. Erna is het zaak om de vraatschade te herstellen, Krijn vertelt hoe.

Onkruid onkruid

Niet alleen de planten in de tuin groeien nu hard, onkruid helaas ook en het kan een tijdrovend klusje zijn om hier vanaf te komen. Krijn heeft verschillende methodes voor u om het onkruid in uw tuin te verwijderen.

Perzikkruid perzikkruid

Bent u op zoek naar een mooi bloeiend plantje dat het in de schaduw ook goed doet, dan tipt Krijn u perzikkruid. Ze zijn er in verschillende hoogtes en in kleuren voor elke liefhebber en staan nog tot eind september in bloei.

SalviaSalvia

Een andere mooie bloeier is Salvia. Als u de uitgebloeide bloemen terugknipt kunt u heel lang van deze vaste plant genieten. Krijn geeft tips over verschillende soorten, in verschillende kleuren.

Rozen verzorgen Rozen

Op een zonnig plekje en met een goede verzorging kan een roos wel 20 jaar oud worden. Krijn vertelt u hoe u kunt voorkomen dat zij aangetast worden door schimmels en hoe u ze in de augustusmaand tevreden en gezond kunt houden.

Lezersvragen bladluizen

Krijn krijgt regelmatig vragen van lezers en als hij tijd heeft, probeert hij deze te beantwoorden. Zo ook over het snoeien van druiven en luizen door tocht. Lees zijn antwoord hierop.

Taxuskever taxuskever

De taxuskever doet zich niet alleen te goed aan de taxus, maar heeft het ook vaak op de rododendron voorzien. Krijn heeft tips wat u tegen dit vervelende kevertje en zijn larven kunt doen.

Mieren mieren

In de meeste gevallen zult u geen last ondervinden van mieren in de tuin, maar ze kunnen bijvoorbeeld kale plekken veroorzaken op het gazon. Ben u ze liever kwijt dan rijk, bekijk dan welke tips Krijn voor u heeft.

Droogte droogte

Na een langere periode van droogte hebben veel planten het zwaar. Vaak kunnen ze naast een slok water ook wel weer wat mest gebruiken. Dit zegt Krijn daarover.

Schimmels schimmels

Rond deze tijd worden planten vaak aangetast door schimmels. Helaas is hier geen biologisch middel tegen, maar Krijn heeft wel tips om de schade zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

Smakelijke boerenkool boerenkool

De beste planttijd van boerenkool is begin augustus. Door voor winterrassen te kiezen, zijn ze goed bestand tegen de winter. Krijn vertelt hoe u ze verder verzorgt.

Blauwe regen snoeien blauwe regen

De blauwe regen moet 2 keer per jaar gesnoeid worden. Krijn vertelt wanneer precies en hoe u hierbij te werk moet gaan. Ook geeft hij andere aandachtspunten aan waar u bij een Wisteria in de tuin moet denken.

Veenmollen veenmollen

De veenmol is een indrukwekkende, grote, bruine krekel die helaas veel schade kan veroorzaken. Ze vreten de wortels van veel planten, zowel in de siertuin als in de moestuin. Onder andere het planten van narcissen kan dit tegen gaan.

Riddersporen riddersporen

Riddersporen (Delphinium) zijn niet de gemakkelijkste vaste planten en slakken zijn er gek op. Krijn geeft tips voor een beter resultaat in de tuin.

Blauweregen voor schaduw blauweregen

De uit Azië afkomstige blauweregen (Wisteria) is een bladverliezende houtachtige slingerplant. Hij wordt veel gebruikt als begroeiing van pergola’s en is naast heel mooi ook ideaal voor het creëren van schaduw.

Plant-tip: herfststijloos herfststijloos

Colchicum of herfsttijloos lijkt veel op de crocus, maar ze zijn geen familie van elkaar. De bekendste is Colchicum autumnale en hij bloeit in het najaar. De knollen worden in de nazomer geplant.

Rhodohypoxis een leuk plantje voor de rotstuin Rhodohypoxis

Rhodohypoxis is een knolvormende vaste plant, die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika afkomstig is. Waar hij in bergachtige gebieden groeit. Het blad doet aan gras denken. Krijn vertelt er meer over.

Biologische bollen zorgen voor blije bijen Biologische bollen

Omdat bij de teelt van bloembollen vaak veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, is dit niet goed voor de bijen. Biologische bollen zijn daarom een heel goed alternatief.

Marjolein, goed voor bijen en vlinders marjolein

Origanum of marjolein is één van de aantrekkelijkste vaste planten voor de bijen en hommels, maar ook voor de vlinders. Heeft u een zonnig en droog plekje in uw tuin over, dan heeft Krijn een aantal goede opties voor u.

Gazon niet te kort maaien maai gazon

Hierboven geeft Krijn u al goede tips over het onderhoud van een gazon, maar daar hoort ook nog bij om het gras niet te kort te maaien. In de zomermaanden kan dat er onder andere voor zorgen dat het niet te veel uitdroogt.

Meer tips

We voegen elke week nieuwe tips toe, dus de komende tijd treft u hier nog meer adviezen voor augustus aan. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

Geef een reactie