vleesetende planten

Vleesetende planten

Voor wie wel wat hulp kan gebruiken bij het bestrijden van vliegen in huis kunnen vleesetende planten uitkomst bieden. In tuincentra zijn er tegenwoordig verschillende soorten te koop.

Verteren

Vleesetende planten halen weinig tot geen voedsel uit de bodem, maar overleven door kleine insecten te vangen of te lokken. Plantenvoeding hebben zij dus ook niet nodig. In Nederlandse huiskamers gedijen ze goed, maar niet iedereen zal het even smakelijk vinden om tegen een plant aan te kijken die insecten aan het verteren is… Voor wie dat liever niet ziet, is de bekerplant een goede optie.

Tanden

De vleesetende planten hebben verschillende manieren van vangen, lokken en verteren van hun prooien. De Venus Vliegenvanger heeft bladeren met ‘tanden’, die dichtklappen, de zonnedauw heeft smalle bladeren met haartjes met kleverige druppels eraan en de bekerplanten hebben met vloeistof gevulde ‘bekertjes’ aan de planten hangen, waar de insecten in gelokt worden door nectar. Echt vlees eten ze niet, geef ze dus geen stukjes hiervan, want dit zal gaan rotten en tast de plant aan.

Venus Vliegenval

De Venus Vliegenval (Dionaea muscipula) ziet er spectaculair uit en vangt kleine insecten door middel van de bladeren, waar zeer gevoelige ‘tanden’ op zitten. Bij contact klappen die dicht, waardoor het insect niet meer kan ontsnappen. De plant verteert het insect vervolgens met een speciaal sap en neemt het voedsel op. Het vangmechanisme kan onderscheid maken tussen een levende prooi en bijvoorbeeld regendruppels. Nadat het insect verteerd is opent het blad weer en begint het proces van voren af aan, totdat het blad is ‘opgebruikt’ en afsterft.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

De Vliegenval komt van nature voor op zeer voedselarme, zure moerasgrond en houdt van een luchtige bodem. Ze hebben veel licht nodig en een plek op een vensterbank op het zuiden is ideaal. Zorg wel voor voldoende water, er moet altijd wat water in de schotel blijven staan. Kraanwater is eigenlijk niet geschikt, vanwege het kalk en de mineralen die het bevat. Kies dus liever voor regenwater of gedestilleerd water. In de winter is er een rustperiode van een maand of 3 á 4 nodig. Zet ze dan in een ruimte die niet boven de 12 graden komt en houd de grond licht vochtig, maar zeker niet te nat, om zowel uitdroging als rotten tegen te gaan. De plant sterft bovengronds dan vrijwel geheel af (knip zwart geworden gedeelten weg) en keert in het voorjaar terug als nieuw plantje(s).

Zonnedauw

De zonnedauw (Drosera capensis) vangt insecten door middel van kleverige druppeltjes op de langwerpige bladeren. Het blad rolt om het gevangen insect heen, om het te verteren. Net als de Venus Vliegenval houdt de zonnedauw van een lichte plek en arme grond. Geef (liefst) regenwater en zorg dat er altijd water in de schotel blijft staan. Afgestorven blad kan aan de plant blijven, maar mag u ook afknippen. Dit tropische plantje kan het gehele jaar in de huiskamer blijven staan en heeft dus geen koelere rustperiode nodig.

zonnedauw_shutterstock

Bekerplant

Bekerplanten (Nepenthes) hebben zoals de naam al zegt bekers, om insecten in te vangen. De vallen bevatten een nectar, waarvan de geur de insecten aanlokt. In de beker is geen houvast en de insecten komen in een zure vloeistof terecht. Door de verteringssappen daarin kan de plant het voedsel uit het insect opnemen. De Nepethes komt voor in de vochtige jungle en is een klimplant. In de woonkamer moet de plant een niet te zonnige plek krijgen (geen direct zonlicht). Hij heeft een voortdurend vochtige bodem nodig (maar geen water in de pot of schotel laten staan) en kan een sproeibeurt erg waarderen. De Nepenthes tobaica is een minisoort met volledig groene bekers.

nepenthes_shutterstock

Trompetbekerplant

Ook de trompetbekerplant (Sarracenia) gebruikt bekers met daarin nectar om insecten te lokken. De plant heeft geen bewegende delen en de deksels zullen dus bijvoorbeeld ook niet dichtslaan. Door de gladde wanden en naar beneden opgestelde haartjes kunnen insecten die er eenmaal in gegaan zijn, er niet meer uit en door de enzymen, die op maagzuur lijken, worden ze verteerd. Oudere vallen die al veel insecten verteerd hebben zullen verdorren. Haal deze dode bekers weg, maar zijn ze nog deels groen en bevatten ze verteringssappen, laat dat deel dan zitten. Zet de plant op een zeer lichte plaats, in de volle zon, dus liefst op het zuiden. Als de bekers omvallen staat de plant waarschijnlijk niet licht genoeg. De planten hebben het gehele jaar veel water nodig, in de zomer een laagje water in de pot of deksel laten staan en in de winter zo vochtig dat de grond nat blijft maar er geen water blijft staan.  Er zijn ook Sarracenia voor gebruik in de vijver, deze zijn winterhard.

sarracenia_shutterstock

Lijkt het u wat, vleesetende planten in huis?

Geef een reactie