Duur 03:56
Gepubliceerd op 19 september 2016

Friese Stabij

Zover bekend bestaan er wereldwijd 350 soorten honden. Van die rassen zijn er 11 puur Nederlands. De Friese Stabij is er daar een van. Wat maakt deze van oudsher jachthond zo bijzonder?

Staande hond

De Stabij is een goede waakhond. Vroeger werd de hond vooral gebruikt voor de jacht, maar hij bleek ook een goede mollenvanger te zijn. De Friese stabij is een staande hond, dat wil zeggen dat hij met zijn neus in de wind het wild opzoekt. Eenmaal gevonden benadert de hond het zo dicht als mogelijk en geeft met zijn neus en houding de richting van het wild aan voor de jager. Doordat het een ‘allround’ hond is hadden vroeger veel boeren een Stabij. Ook als gezinshond is hij ideaal.

Medische problemen

Net als bij nagenoeg ieder ras, komen er bij de Friese Stabij ook enkele problemen in het ras voor. Wat bekendere aandoeningen zijn heup- en elleboogdysplasie en ook epilepsie. Een ingrijpend probleem bij dit ras kwam enkele jaren geleden naar boven. Een DNA-fout gaf aanleiding tot zenuwproblemen. Een pup ging vanaf ongeveer 6 weken leeftijd heel dwangmatig gedrag vertonen, zoals achteruit gaat lopen of rondjes draaien. De aandoeningen kon niet verholpen worden, maar met behulp van het Expertisecentrum Genetica Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht en de rasvereniging is het DNA-foutje gevonden. Er is inmiddels een DNA-test beschikbaar die verplicht is voor de fokkers om er voor te zorgen dat het niet meer voorkomt.

Een ander probleem is het niet bij de geboorte sluiten van een verbinding tussen het rechter en linker hart. Normaal gesproken sluit dit na de geboorte, onder andere onder invloed van zuurstof. Doordat het niet sluit ontwikkelt de pup op jong volwassen leeftijd ernstige hartfalen. Dit kan voorkomen worden door het vat op jonge leeftijd dicht te maken. Op de Universiteit van Utrecht is het mogelijk om dit door middel van een hartkatheterisatie dicht te maken. Hierdoor hoeft de borstkas niet geopend te worden en heeft de hond alleen een klein hechtinkje in de lies.

Eigenwijs

De Friese Stabij is een zelfstandige hond. Door velen ook wel een eigenwijze en koppige hond genoemd. Het jachtinstinct zit in het ras. De Stabij is onderzoekend en hangt erg aan zijn baas. Met een Stabij is het wel goed om op (puppy) training te gaan. Want de hond werkt dan misschien graag voor de baas, hij moet wel eerst weten wie de baas is. Hoewel de hond steeds vaker als huishond wordt gehouden, hij heeft veel beweging nodig.

Dit onderwerp is besproken met dierenarts Jenny Buijtels in Tijd voor MAX op 19 september 2016.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer