Croton

Croton: Codiaeum

Een opvallende verschijning, dat gaat zeker op voor de Croton, met zijn prachtige kleurrijke blad. Inmiddels heeft de plant de naam Codiaeum gekregen, maar hij is zo bekend onder de naam Croton, dat hij vaak onder deze naam aangeboden wordt.

Standplaats

Van nature komt de Croton uit Azië en hij houdt van warme omstandigheden met veel licht. De hele dag direct zonlicht is net iets teveel van het goede, maar hij heeft wel veel licht nodig om zijn bladeren zo mooi gekleurd te houden. In de praktijk betekent dat dat u hem het beste iets meer de kamer in kunt plaatsen in het geval van een raam op het zuiden en dichterbij als het een raam op het westen of oosten gelegen is. Een raam op het noorden is minder geschikt, want bij te weinig licht worden de bladeren donker en is de sierwaarde ervan niet meer goed te zien. Teveel tocht of temperaturen onder de 15 graden veroorzaken bladval, dus houdt ook daarmee rekening bij de standplaats van deze plant.

croton_bladeren_shutterstock

Water geven

De Croton houdt van een constant vochtige grond en de kluit moet steeds licht vochtig gehouden worden. Droogt de kluit helemaal uit, dan zal hij hier moeilijk van herstellen en als het te vaak gebeurt, zal de Croton het loodje leggen. Geef daarom meerdere keren per week kleine beetjes water en pas daarbij op dat er geen laagje water in de pot blijft staan, want te nat is ook niet goed. Tijdens het groeiseizoen (lente – zomer) kunt u plantenvoeding voor bladplanten geven tijdens het gieten. Raadpleeg hiervoor de richtlijnen op de verpakking.

Sproeien heeft bij de Croton een dubbele functie, de plant blijft er gezond door en het blad oogt frisser, doordat stof wordt voorkomen. De Croton is gevoelig voor spint en dat zal eerder opduiken als de plant in te droge lucht staat, zeker in de maanden dat de verwarming aan is.

Giftig

De Croton komt uit de familie Crotoneae (Euphorbiaceae) en zoals veel leden van deze wolfsmelkfamilie heeft ook de Croton wit melksap. Bij contact met de huid veroorzaakt dit irritatie en inname is zelfs gevaarlijk. Voorkom dus dat kinderen of huisdieren met deze plant in contact komen en pas op voor het sap bij het snoeien van de Croton.

croton_planten_shutterstock

Snoeien

Om de Croton compact en mooi vertakt te houden kunt u hem jaarlijks in het najaar licht terug snoeien. Hierbij zal wit sap vrijkomen (bloeden), maar dit stopt vanzelf weer. Let alleen dus wel op dat u zelf niet met dit sap in aanraking komt.

Verpotten

In de natuur kunnen Crotons een flink formaat krijgen. In een pot gaat dit proces langzamer, maar om de grond voedzaam te houden kunt u het beste elke 2 jaar verpotten. Zet hem daarbij in een iets grotere pot.

Geef een reactie