bacteriofagen

Zijn bacteriofagen de oplossing voor antibioticaresistentie?

De resistentie voor antibiotica neemt wereldwijd toe, waardoor op den duur zelfs iets relatief simpels als een blaasontsteking moeilijk behandelbaar wordt. Er is al wel een alternatief, bacteriofagen, maar die worden nog nauwelijks toegepast. Toch is daar nu het leven van de eerste Nederlander mee gered.

Een virus dat bacillen kapot maakt

In het AVROTROS-programma Zorg.nu is op dinsdag 21 maart 2017 het verhaal te zien van de 61-jarige Bart Vissers. In het Militair Hospitaal Koningin Astrid in België is zijn leven gered met behulp van bacteriofagen. Een bacteriofaag is een virus dat bacillen kapotmaakt en zich niets aantrekt van eventuele resistentie van een bacil. Het organisme zorgt ervoor dat de bacil explodeert, door zijn DNA erin te injecteren, waardoor de bacil als het ware opgeblazen wordt. Fagen zijn in natuurlijke balans met de bacteriën die in ons lichaam leven. Ze zijn overal te vinden en op maat te kweken. Voor elke bacterie is er een faag te vinden die de bacterie kan laten exploderen.

Nederlander gered met bacteriofagen

Dokter Jean Paul Pirnay is hoofd van het bacteriofagenlab in het militair hospitaal Koningin Astrid in Brussel. Hij produceert bacteriofagen voor patiënten waarbij antibiotica niet meer werken. Daarvoor gebruikt hij de verklaring van Helsinki (artikel 37) die het toestaat met goedkeuring van de patiënt een experimenteel medicijn toe te dienen wanneer niets anders meer helpt. Zo ook bij Bart Vissers, die na maanden van antibioticakuren en complicaties in coma is geraakt en dreigde te sterven. Naast doorligwonden heeft hij ook de gevaarlijke Pseudomonas bacterie opgelopen. Dokter Serge Jennes, hoofd Brandwondencentrum, heeft daarom als laatste redmiddel de fagenkuur toegediend bij de heer Vissers. Waarna de Pseudomonasbacterie is verdwenen en Vissers leven gered.

Hoe zit het met bacteriofagen in Nederland?

De Belgische minister van Volksgezondheid heeft onlangs toestemming gegeven om apotheken in België ook fagen te laten verstrekken. Dokter Pirnay kan ze in zijn lab ontwikkelen. In eerste instantie alleen voor ‘hopeloze gevallen’ en voor gecontroleerde studies. Als deze applicaties succesvol zijn, dan hoopt Pirnay dat de industrie de fagen op grotere schaal zal produceren. In Nederland zijn we nog niet zo ver. Tot nu toe zijn farmaceuten huiverig om te investeren in de ontwikkeling van fagen, zegt Universitair hoofddocent Stan Brouns van TU Delft tegenover zorg.nu. Hij heeft een lab waar hij fagen kweekt en hij vindt dat fagen meer aandacht verdienen. Er gaat nog geen overheidsgeld naar de ontwikkeling van fagen als oplossing voor resistentie. Onterecht, vindt Brouns. Toch vindt ook hij dat er naast fagen ook nieuwe vormen van antibiotica moeten komen. “Niet alle problemen met resistentie kunnen door fagen opgelost worden.”

Georgië al ver met fagenbehandeling

In Georgië zijn ze al veel verder met de behandeling met behulp van bacteriofagen. Het Eliava instituut in Georgië is al sinds de jaren 20 van de vorige eeuw bezig met deze techniek en het is daar heel normaal om voor een fagenbehandeling te kiezen. De wachtkamer zit vol met Georgiërs met de meest uiteenlopende kwalen. De laatste jaren komen er ook vanuit Amerika, Frankrijk, India, Zwitserland en zelfs uit Uruguay patiënten die als laatste redmiddel voor een fagentherapie kiezen. Zij komen uit landen waar antibioticagebruik buitensporig is en resistentie daardoor ook.

Reactie Dokter Ted

Dokter Ted vindt het herstel van Bart Vissers een indrukwekkend resultaat. Wij hebben hem om een reactie gevraagd op het nieuws: “Het zou heel goed kunnen dat dit soort ‘biologische bestrijding’ de oplossing wordt voor de antibiotica resistentie. In heel andere sectoren wordt dit al toegepast, zoals bij het inzetten van sluipwespen in de tuinbouw. Natuurlijk zijn er nog veel problemen om op te lossen. Die bacteriofagen moeten alleen de slechte bacteriën aanvallen en niet de goede bacteriën die nodig zijn voor allerlei processen in het lijf. En liever ook niet van de ene patiënt naar de andere overgaan. Dat is waarschijnlijk de reden dat de behandeling met bacteriofagen nog steeds niet commercieel wordt toegepast, ook al is het principe al 100 jaar bekend. Het is zeker hoopgevend dat dit ene geval leidt tot meer aandacht voor de oplossing van het grote probleem van de antibiotica resistentie.”

(Bron: zorg.nu)

Geef een reactie

Reacties (16)

    oosterwijck says:

    Natuurlijk zij bacteriofagen de oplossing. … Alleen moet nog even geregeld worden dat de farmacie maffia daarmee de zakken kan vullen. … Nu is het te eenvoudig (lees te goedkoop) om fagen te kweken, die bacterien aanvallen. De farmacie heeft deze oplossing te lang genegeerd en zich gericht op antibiotica. Om daar nu veel geld aan te kunnen verdienen, moet eerst even één en ander geregeld worden en vastgelegd worden, voordat de medische maffia zich stort op het produceren van fagen. Dat dit veel levens heeft gekost en nog gaat kosten, is bijzaak en onbelangrijk.

      RABE says:

      Ik sluit me helemaal aan bij oosterwijck

      Jack1964 says:

      bacteriofagen zullen niet te patenteren zijn en is wat dat betreft inderdaad niet interessant voor de farmaceuten.
      fagen zijn maar deels een oplossing, niet voor alle bacteriën is er een faag ter bestrijding. Dit is ook een van de problemen vermoed ik dat de medische wereld en de farmacie niet staat te springen om fagen te gebruiken. ze hebben liever een middel dat een breed spectrum dekt.

      Henk Boekholt says:

      Weet je waar ik mij boos over maak? Dat is dat de farmaceutische industrie het voor het zeggen heeft en dat wij daar niks tegen kunnen beginnen. Een winst van 22 miljard op één medicijn, ja, je leest het goed. Werkelijk waar, ze moeten zich dood schamen dat onderzoekskosten zo veel geld kosten.
      Niks in elkaar geflanst of wat dan ook!!! Het is een discussie tussen verslaggever Rick Nieman en politicus Henk Nijboer (PvdA).
      En daar kan de politiek vandaag nog wat aan doen, of op zijn minst hiermee een begin maken
      https://www.youtube.com/watch?v=66x7Xlf3WCU

    RABE says:

    Ik denk dat de regelgeving in Georgie eenvoudiger is dan in Nederland.
    Hier gaat alles via diverse loketten (kost allemaal niks) en dan is het nog maar afwachten.
    Als mensen zich beschikbaar stellen als laatste kans op genezing, geef het dan.

      Henk Boekholt says:

      Ik denk dat de heel Europa zich heeft laten inpakken door de farmaceutische industrie. Daar zouden zij mee moeten beginnen omdat terug te draaien. De hele homeapathie is door de farmaceuten verboden, omdat het niet zou werken. Waarom? Gewoon omdat zij daar geen geld aan kunnen verdienen en zo simpel is het.

      Bacteriofagen kunnen ze zo invoeren, want in Georgië werkt het al 100 jaar en het eerst is het beschreven in 1896. Ja, dit lees je echt goed. Een mdl arts, die zei dat iemand in 400 jaar na Christus al had gezegd, hoezo, bacteriofagen zijn nieuw!
      Sterker nog, er zijn meer bacteriofagen dan bacteriën op onze aarde…
      Maar ja, de farmaceutische industrie kan daar niks aan verdienen en daarom is het onder de pet gehouden.
      bacteriofaag-bacteriofagen.nl

    Silver says:

    Dokter Ted schrijft hierboven: “Die bacteriofagen moeten alleen de slechte bacteriën aanvallen en niet de goede bacteriën die nodig zijn voor allerlei processen in het lijf”
    Laat ik nou toch altijd gehoord hebben dat het juist de antibiotica is die ook alle goede bacteriën om zeep helpt.
    M.i. heeft mijnheer of mevrouw Oosterwijck gelijk, dat de farmacie niet aan die fagen kan verdienen en dat we het daarom nog niet hebben.

    Maar waar ik nu werkelijk benieuwd naar ben en wat ik in nog geen één artikel gelezen heb en waar ook die docu op de tv geen antwoord op heeft gegeven is: “Wat gebeurt er met het mogelijk teveel aan fagen in je lijf?” Wat doet het restant aan fagen? Hoe elimineert je lijf die?

      Henk Boekholt says:

      Jouw vraag had ik een microbioloog voorgelegd en daar kreeg ik het volgende antwoord op:
      Als de bacteriofaag de bacterie heeft uitgeschakeld zullen ze nog enige tijd in het lichaam blijven, maar daarna langzaam aan verdwijnen (er is immers geen gastheer om in te vermenigvuldigen). Het is nog niet precies bekend hoe het menselijk immuunsysteem hier op reageert.

    Frans4sure says:

    Mij lijkt het belangrijk dat zorgverzekeraars hier naar kijken.

    Teveel positieve mogelijkheden… levensreddend zelfs

    Karlein says:

    Natuurlijk is dat een oplossing. Ik heb in mijn leven teveel antibiotica gekregen (50-er jaren dorpsdokter) waardoor mijn darmflora keer op keer vernield is en mijn immuunsysteem allerbelabberdst . Ik zou het zo fijn vinden als ik voor een blaasontsteking bv nu bij de apotheek een doosje fagen zou kunnen halen. Antibiotica is grof geschut ,dat ook een heleboel gezonds vernielt. Laten we dat voor echt levensbedreigende momenten bewaren en voor alle andere infecties de fagen inzetten. Volgens het laatste nieuws moeten we daar nog 10 jaar op wachten….Nederland lijkt steeds achterlijker te worden vanuit een misplaatst de hakken in het zand zetten bij alles dat van buitenaf komt en niet meteen in de reguliere categorie te plaatsen is…ik hoop vooral voor diabetici en mensen met een ziekenhuisbacterie dat ze opschieten en hierin investeren,maar ook voor mezelf met ander soort infecties.

    Walky says:

    Zijn bacteriofagen ook een oplossing om de ziekte van Lyme te behandelen? Ik heb trouwens gehoord dat in België de behandelwijze veel beter en zorgvuldiger is. Ook wordt daar meer met bacteriofagen behandeld. Is het dus beter om naar België te gaan voor deze ziekte?

      MAX Vandaag says:

      Beste Walky, bedankt voor uw bericht. Daar weten wij helaas het antwoord niet op. Misschien dat u daar bij uw huisarts naar kunt informeren.

      Henk Boekholt says:

      Voor de ziekte van Lyme is nog geen faag gevonden en als die er was, dan had het Eliava Institute het al lang naar buiten gebracht. Het kan nog even duren eer dat die faag er komt, maar uiteindelijk zal het worden gevonden. Des te meer landen die zich met bacteriofagen bezig gaan houden, des groter de kans dat voor Lyme echt iets gevonden gaat worden.
      Je kunt ook zeggen van: het is een kwestie van tijd!

      Wat ik persoonlijk niet snap is, waarom worden het toepassen van bacteriofagen niet Europees geregeld?
      Nou hebben ze iets om wat te regelen en dat doen ze dan niet!

    Elisabeth77 says:

    Kunt u mij in contact brengen met Dokter Jean Paul Pirnay om te vragen of mijn geval eventueel in aanmerking komt voor behandeling met fagen. Bij voorbaat vriendelijk dank. Mw. E. van der Meer, Pijnacker

      MAX Vandaag says:

      Beste Elisabeth77, dank voor uw bericht. Wij hebben geen contactgegevens van dokter Jean Paul Pirnay. U zou hierover contact kunnen zoeken met het het militair hospitaal Koningin Astrid in Brussel.

    joostr says:

    Dit bericht heb ik verzonden aan alle leden Vaste Tweede Kamer commissie Volksgezondheid: nul op het request

    ——– Doorgestuurd bericht ——–
    Onderwerp:Bacteriofagen-genocide – Douane neemt structureel levensreddende medische preparaten uit
    Georgië in beslag.
    Datum:Fri, 22 Mar 2019 07:34:32 +0100

    Aan de leden Vaste Tweede Kamer commissie Volksgezondheid

    Douane neemt structureel levensreddende (experimentele en doch daarmee EU goedgekeurde) medische preparaten uit Georgië in beslag, zie o.a het verhaal hieronder op facebook. In omringende buurlanden doet de douane dit niet volgens het Georgische Instituut Eliava!

    In antwoord (zie ook hieronder in donkerblauw) op facebook.com/poweracademy/posts
    /graag-deel-ik-dit-berichtje-van-christine-riezeboshallo-zorgverzekeraars-afgelop/2111877662160363/

    Hier de 2 meest recente uitzendingen van Dokters van Morgen met Antoinette Hertsenberg over
    bacteriofagen.

    2019: npostart.nl/dokters-van-morgen/05-02-2019/AT_2114969
    2017: npostart.nl/dokters-van-morgen/24-10-2017/AT_2084798

    Zij, de patiënten in beeld, artsen uit buurlanden, zijn werkelijk flabbergasted dat dit gewoon daar genezen
    wordt, levens worden gered, en dat “Nederland” dit zo hardnekkig blokkeert.

    NB: Ik heb geen ENKELE reactie terug ontvangen van onze tweedekamerleden, hetgeen wederom aangeeft waar onze volksvertegenwoordigers zich niet mee bezig houden: belangrijke zaken met een gemakkelijke oplossing als daar niet een miljard aan lobbyisten voor werd betaald… Al mijn artsen verwijzen dit ook naar de Fabeltjeskrant: “niet dubbelblind onderzocht, niks bewezen? klaar, en is ook niet mijn deelgebiedje waarmee ik kan scoren met publicaties, zoek het maar uit, ik kan u er niet bij helpen”