second opinion

Second opinion vragen loont

Patiënten die twijfelen aan hun arts of behandelmethode, doen er goed aan altijd een second opinion te vragen. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim 2300 mensen die in 2015 of 2016 een second opinion vroegen of hadden willen vragen.

Ander behandeladvies

Lang niet alle patiënten durven een second opinion te vragen. 1 op de 5 die een tweede mening wil, durft dat niet tegen de eigen arts te zeggen. Mensen die het wel met de dokter bespreken, geven in een kwart van de gevallen aan dat ze na dat gesprek geen behoefte meer hadden aan een tweede mening. Dit terwijl maar liefst de helft van de patiënten die wel bij een andere arts een second opinion vraagt daarbij een ander behandeladvies krijgen.

Bij twijfel: doen

Directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie zegt dat het onderzoek aantoont dat patiënten die twijfelen aan de dokter of aan de behandeling altijd moeten vragen een tweede dokter te laten meekijken. “Het zegt wel iets als in de helft van de gevallen een ander advies wordt gegeven.” De reacties komen uit het patiëntenpanel van de federatie, waar 25.000 mensen lid van zijn. Het zijn patiënten met onder meer chronische en levensbedreigende ziektes.

Cursus voorbereiden op doktersbezoek

Soms vinden mensen het moeilijk om met hun arts te communiceren. In onze cursus voorbereiden op doktersbezoek worden handvatten geboden om op een goede manier met uw arts in gesprek te gaan en er is ook een hoofdstuk specifiek aan de second opinion gewijd.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (3)

    AnneDeLorenzo says:

    Ik werk in de gezondheidszorg en heb ook prive ervaring met second opinion. Moet altijd aan worden meegewerkt en soms ook worden geadviseerd, heel belangrijk. Maar is het tweede advies altijd een goed advies? Is daar ook onderzoek naar gedaan?

      MAX Vandaag says:

      Beste AnneDeLorenzo, hartelijk dank voor uw reactie. Wat een goede vraag. We zijn verder in het onderzoek gedoken en daar staat uw vraag niet specifiek in beantwoord, maar wel verdere informatie over wat de second opinion volgens het gevoel van de patiënt opleverde. U kunt dat lezen via: https://www.patientenfederatie.nl/images/Actueel/170209_meldactie_Second_opinion_def.pdf op bladzijde 8.

    Hanneman says:

    Lastig hoor. Geen idee waarom mensen de dokter niet willen vragen om een ander ook eens te laten kijken. Respect voor de dokter en bang afvallig te zijn? Of zou het misschien een rol spelen dat alles wat medisch is of zorg wordt genoemd door aanraking ineens goud wordt? En dat moet je als patient ook maar aandurven of kunnen. Raakte door het plaatselijke ziekenhuis met zijn besparingsdrift of ondeskundigheid bijna in zeer ernstige handproblemen. Mijn, achteraf gezien terechte, wantrouwen leidde me, op aanraden van een klant eerst naar de huisarts voor een verwijsbrief waarna naar een handenkliniek.
    Doodsbang voor eventuele “bijkomende, onverwachte kosten” maar wel heel lief voor mijn hand. Alsof het mijn kind was. Ik ben nog herstellende van de operatie maar ik geloof dat het wel goed gaat. Héél blij dus dat ik die second opinion heb gezocht. Alles in dit land verschraalt. Nu ook al het respect en waardering voor eigen lichaam. Maar niet omdat we lui zijn of dom. Waarschijnlijk ook niet altijd uit overwegingen van respect naar de huisarts. Volgens mij komt het gewoon door de ziekelijk verkeerde zorgmarkt.
    Voor straks; U weet wat u te doen staat!