Duur 05:04
Gepubliceerd op 1 december 2015

Pijnpoli’s kampen met wachtlijsten

We hebben allemaal wel eens pijn. Pijn is vervelend, maar kan ook heel nuttig zijn en ons waarschuwen. Wanneer pijn, zonder duidelijke oorzaak, langer aanhoudt en ook niet meer weggaat, spreken we van chronische pijn. Naar schatting hebben in Nederland 2 miljoen mensen hier last van. De specialisten van de pijnpoli’s kunnen helpen bij het bestrijden van en leren omgaan met pijn.

Pijnfactoren

Pijn na een operatie of behandeling is normaal. Deze pijn wordt primair behandeld door de medisch specialist bij wie u onder behandeling bent. Maar als de pijn langer dan verwacht aanhoudt, dan zijn er andere factoren van kracht. Hoe ons lichaam, onze gedachten en onze omgeving op pijn reageren, bepaalt hoe wij pijn ervaren en hoe we ermee omgaan. Dit zijn de zogenaamde lichamelijke, psychische en sociale factoren. Ook angst, spanning, onzekerheid, eenzaamheid en verveling hebben hun weerslag op pijn. Doemdenken, piekeren, zorgen maken en hulpeloosheid kunnen de pijn verergeren en in stand houden.

Pijnpoli

Wat we denken heeft invloed op hoe we pijn ervaren. De specialisten op een pijnpoli kunnen helpen met hoe wij tegen pijn aankijken en bieden steun bij het leren omgaan met pijn. Door een aantal gesprekken te voeren met een psycholoog kan vastgesteld worden waar de pijn zit en wat er nodig is om daar op een goede manier mee om te gaan. Op een pijnpoli werken anesthesisten samen met psychologen en fysiotherapeuten. Zij bekijken met elkaar wat er nodig is om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk aan het dagelijks leven deel kunt nemen. Ook proberen zij uw kijk op pijn te veranderen.

Wachtlijsten

Begin november 2015 heeft het medisch statistiekenbureau MediQuest de noodklok geluid, omdat de wachtlijsten voor pijnpoli’s toenemen. De gemiddelde wachttijd bedraagt nu langer dan de 4 weken die is afgesproken met de ziekenhuizen. Bijna ieder ziekenhuis heeft een pijnpoli, maar er zijn te weinig pijnspecialisten om de vraag aan te kunnen. Sinds begin 2015 bestaan er ook richtlijnen voor huisartsen over verlichting van chronische pijn.

Kijk uit met het nemen van pijnstillers en doe dit altijd in overleg met uw huisarts en/of apotheker.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 1 december 2015.

Geef een reactie

Reacties (23)

    Hennie Hoekstra says:

    al jaren erge rugpijnen maar allergisch ( benauwdheidsklachten ivm emfyseem) voor iedere vorm van pijnstilling, is er nog een andere optie??

      DokterTed says:

      Soms zijn er toch pijnstillers waarvoor je niet allergisch bent. Een pijnspecialist kan soms met een injectie een rugzenuw stilleggen, zodat je minder pijn voelt.
      Ted van Essen, huisart

    Arjette van der Ploeg says:

    Goedenavond,

    mijn moeder heeft al jaren last van ‘houten benen’ zoals het noemt, ze loopt op stokken zegt ze. Zeer pijnlijk en ze wordt ook steeds instabieler, valt af en toe. Nou zijn we laatst naar het ziekenhuis geweest, op de pijnpoli en daar heeft ze 10 dagen lang hele lichte electrische schokjes toegediend gekregen, dat zou 8 weken na kunnen werken maar tot nu toe doet het niets. Zijn er daarnaast nog mogelijkheden om zoiets te verhelpen? Ze heeft ook al Lyrica geslikt, daar werd ze heel akelig van, draaierig en vervelend gevoel. Misschien heeft u nog een tip van kijk hier of hier eens na? Dank u wel voor uw moeite.

    Met vr. groet Arjette.

      DokterTed says:

      Zoals u het beschrijft lijken de klachten op polyneuropathie en dat is heel lastig te bestrijden. Misschien moet ze met de pijnspecialist verder zoeken naar een behandeling die ze wel verdraagt.
      Ted van Essen, huisarts

    hesselink says:

    Dag,
    Ik heb altijd hormonale migraine gehad. Nu na de overgang is de hoofdpijn anders. Nu is mijn vraag:
    kun je een medicijnafhankelijke hoofdpijn ook behandelen met morfine?
    Hoor graag van u.
    Vriendelinke groet tessa.

      DokterTed says:

      Chronische hoofdpijn is een groot probleem. Bij medicijnafhankelijke hoofdpijn is maar één oplossing: staken van de pijnstillers. En juist niet een andere pijnstiller gaan nemen!
      Ted van Essen, huisarts

    Juspolitt says:

    Geachte dr Ted. Ik heb stamceltransplantatie ondergaan, met de nodige chemoos drie perioden van aantal weken.
    Ik heb aantal vragen.
    1. Heb erna na chemoos Herpessoort Zoster gekregen in gezicht en rechterbovenkaak. Men kan daar weinig mee zei de Hematoloog Prof.
    Heb er nu Tramadol voor gekregen. Slik zonodig er één per dag anders val je in slaap.
    2. Wellicht weet u iets van de landelijk ingevoerde toestanden inzake “bloed nacontroles” lymfeklierkanker. Deze “moeten” perse in Streekziekenhuis gebeuren terwijl men als oudere etc veel beter aan één ac ziekenhuis kan zijn verbonden ook al qua vertrouwenssituatie op gebied kanker en nazorg etc etc etc.
    Wat vindt u nu als arts van deze “politieke troepzooi” die men dan aan regels en geouwehoer uitstrooit inzake zogenaamde bezuiniging zelfs van kankerpatiënten?

    IK vind het behalve asociaal (neem alleen maar eens de nazorg waarin in de indikatie zelfs men niet meer mag komen vragen hoe het gaat met iemand thuis….jaja dr Ted),
    ook onzinnig want van al deze waanzin verzonnen in Politiek wordt men helemaal al niet beter laat staan dat mensen ervan opknappen het vervoer naar een ziekenhuis is al prut geregeld soms en met grote moeite machtigingen ziekenvervoer en allerhande gezeik omgeven,

    Tot zover even dr Ted, want anders wordt het me te veel boven theewater …..nu al.

      DokterTed says:

      Uw opmerkingen bevestigen maar weer eens dat je er na genezing van de kanker nog niet bent. Je blijft chronisch patiënt door alle negatieve gevolgen van de behandeling.
      Voor die ‘postherpetische neuralgie’ in uw gelaat is vast wel meer te proberen dan een tabletje tramadol. Een pijnspecialist kan dat met u bespreken.
      Voor die nacontroles wordt vaak het lokale ziekenhuis gebruikt. Die volgen hetzelfde protocol als het academische ziekenhuis waar u behandeld bent. U bent natuurlijk vrij om te kiezen waar u behandeld wilt worden, maar het ziekenhuis is vrij om een efficiënte keuze te maken tussen supergespecialiseerde zorg (die stamceltransplantatie) en ‘gewone’ zorg (de nacontrole). En met ons allen zijn we er verantwoordelijk voor om de totale medische zorg betaalbaar te houden, toch?
      Ted van Essen, huisarts

    Rossum says:

    Mijn inmiddels overleden echtgenoot heeft aan het einde van zijn leven veel pijn gehad door uitzaaiingen in zijn botten. Hij is medicinale wiet gaan verdampen (inhaleren)en dat heeft ons hele waardevolle laatste tijd gegeven. Door opiaten werd hij alleen maar angstig. Er is ook een promotiefilm van ons gemaakt om deze medicinale wiet onder artsen hun aandacht te brengen. Helaas hoor ik er maar weinig over terwijl het toch heel veel mensen met reuma, MS, Kanker, chronische pijn enz. kan helpen. Hoe kan dit?.

      DokterTed says:

      Medicinale wiet kan inderdaad goed helpen tegen sommige pijn en is dan ook verkrijgbaar met een recept. De vergoeding door de zorgverzekering is vaak een probleem.
      Ted van Essen, huisarts

    Helder68 says:

    Dag Dr. Ted,

    graag uw advies inzake het volgende;

    ik ben zo’n pijnpatient helaas. Inmiddels drie Janneta operaties in Tilburg achter de rug, met veel complicaties. In het verleden kreeg ik instanyl als pijn bestrijder.
    Dat werkte geweldig, want ik kon daardoor vrij normaal functioneren. Ik heb een mooie baan, en wil die graag houden. Echter, op gegeven moment afgebouwd en tijd zonder instanyl gekund, en gebruik nu tramadol en nog een pijnstillers specifiek voor de zenuwen. Echter ik loop tegen muur aan, nu ik weer gruwelijke pijn ervaar, en mijn eigen arts, zeer vriendelijk en begripvol overigens, wil echter geen recept uitschrijven. Ik wijt het aan te weinig deskundigheid. Hoe moet ik nu een dergelijk probleem proberen bespreekbaar te maken, en daar wel met succes beschikking krijg over morfine.
    Wellicht kunt u mij een advies geven. Vast dank en succes met uw fantastische werk.

    o ja, ik heb ook de hele molen meermalen doorlopen, maar ik blijf een positief denkend mens, ondanks de meer dan 40 opnames afgelopen jaren.

    Helder

      DokterTed says:

      Kennelijk heeft u een trigenimus neuralgie. Soms helpen zelfs die operaties niet. Dan moet je toch pijnstillers proberen en fentanyl (Instanyl) is zo’n morfine preparaat voor ‘doorbraakpijn’. Dat heeft zeker nadelen maar die kun je samen met de dokter afwegen tegen de voordelen. Uw eigen arts is kennelijk beducht voor die bijwerkingen. Misschien is het goed een second opinion te vragen?
      Ted van Essen, huisarts

    Maartje1981 says:

    Goedenavond,

    Al jaren heb ik fibromyalgie en artrose en helaas wordt de pijn steeds erger.
    Mijn huisarts wil me geen morfine-achtige medicijnen voorschrijven.
    Is dit terecht of kan het toch, eventueel voor korte tijd?

      DokterTed says:

      Ik kan dat op afstand niet beoordelen, maar voor fibromyalgie zijn betere behandelingen beschikbaar dan met morfine. Soms helpt het om via een revalidatietraject de klachten beter dragelijk te maken.
      Ted van Essen, huisarts

    Rob de Vries says:

    Ik heb al zon 32 jaar pijn in nek en in de onderrug met uitstraling in beide benen tot onder mijn voeten ben wel in behandeling bij pijn centrum maar had gezien de mogelijkheid om een prodigy kastje weet hier weinig van ik kom uit landgraaf en weet ook niet waar ze dit doen ,misschien nog anderen opties??mvg rob de vries ps je word geleefd op deze manier is geen normaal leven

      DokterTed says:

      Ik ken dat ‘prodigy’ kastje niet. Wel ken ik behandeling met een TENS kastje. De pijnpoli kan dat zeker bij u uitproberen.
      Ted van Essen, huisarts

    milly says:

    Goedendag dokter Ted
    Er is na onderzoek van de MRI scan uitgekomen dat mijn onderste rugwervel totaal versleten is. Heb chronisch pijn in de onderrug. Wat veel erger is dat ik bij elke beweging waar ik een beetje bij buk of draai , of na het zitten , zelfs opstaan uit bed of op het toilet en weer opsta er een beknelling komt. die gaat er niet uit .. ik heb ontdekt als ik dan een rare draaibeweging maak de boel weer even loskomt , dat doet wel zo’n vreselijke pijn… er trekt dan een lijn vanaf mijn heup , door mijn been tot aan mijn enkel , daar hoor ik dan een soort pang geluid alsof er een elastiekje knapt, dan is het weer los en kan ik weer verder lopen, als ik dat niet doe dan moet ik krom blijven lopen, dit gebeurt wel 100 x op een dag, ik word er moedeloos van, Heb een verwijzing vaan de neuroloog gehad voor pijnbestrijding bij een pijnpoli . Nu heb ik het ziekenfonds gebeld ( ik ben aanvullend verzekerd bij Azivo) maar die vergoed het niet… om reden dat de oorzaak bekend is… Snap hier niets van. Wat zou ik nu het beste kunnen doen?

    Vriendelijke groet Milly

      DokterTed says:

      Chronische rugpijn kan inderdaad invaliderend zijn. Ik snap niet goed waarom u niet een consult op de pijnpoli ‘mag’, als de neuroloog u daarvoor verwijst. Uit uw verhaal maak ik op dat manuele therapie ook zou kunnen werken. En dan aangevuld met spierversterkende oefeningen om het verspringen van gewrichten tegen te gaan. Heeft u dat geprobeerd?
      Ted van Essen, huisarts

      Corina de Bruijn says:

      Omdat het zorginstituut heeft bepaald dat sommige behandelingen niet zouden werken ? In het verleden zijn bij facetblokkades toegepast met goed resultaat. Zit nu zelf nl met dat probleem de arts wil mij wel helpen maar mag niet vd verzekeraar, ben doorgestuurd naar ander ziekenhuis benieuwd wat zij zeggen, ik leg mij hier niet zomaar bij neer.

    Corrie Vd Stroom-vStraten says:

    Hallo. Ik had een afspraak over 2 maanden bij een reumatoloog.Voor de eerste keer.Ben nu weer 2 maanden opgeschoven.Heb veel pijn en heb bij m’n huisarts sterkere pijnstilling gevraagd. Zij noemde tremadol. Maar volgens haar mag ik die niet in verband met gebruik paroxetine 20 mg. Klopt dat. En waarom gaat dat niet samen?Met vriendelijke groet Corrie van der Stroom.

      DokterTed says:

      Beste Corrie,

      Excuus, het vorige antwoord stond op de verkeerde plek. Tramadol kan vaak niet samen met andere medicijnen. Voor paroxetine meldt de bijsluiter:
      “Gelijktijdig gebruik met SSRI’s of SNRI’s kan leiden tot het serotoninesyndroom (symptomen: spontane clonus, induceerbare clonus met agitatie of diaforese, tremor, hyperreflexie, hypertonie, koorts).”
      Inderdaad, niet doen dus.
      Ted van Essen, huisarts

    Corrie Vd Stroom-vStraten says:

    Wanneer en hoe kan ik de antwoorden bekijken van de arts?

      MAX Vandaag says:

      Beste Corrie,

      Dokter Ted moest na de uitzending in Tijd voor MAX direct voor een bezoek naar het buitenland. Zoals we in de tekst onder het artikel hebben aangegeven, zal Dokter Ted de vragen uiterlijk 3 december (morgen) beantwoorden.

      Nog heel even geduld dus!

      Vriendelijke groet,

      MAX Vandaag

Bekijk ook

Meer