Nationaal hitteplan van kracht

De zomer laat deze week nog even goed van zich horen. Met temperaturen die oplopen naar waarden rond de 30 graden activeert het RIVM dan ook het Nationaal Hitteplan.

Gezondheidsrisico’s

Het RIVM roept op extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen, om gezondheidsproblemen door het warme weer te beperken. Ook de nachten blijven relatief warm en de aanhoudende warmte vormt een gezondheidsrisico voor ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Zonnebrand

De zon is deze maand nog zeer krachtig, waarschuwt KWF Kankerbestrijding. Door de slechte zomer in Nederland heeft de huid nog niet goed kunnen wennen aan de zon. Daarom is het extra belangrijk om de huid goed te beschermen door te smeren, bedekkende kleding te dragen en door af en toe de schaduw op te zoeken. “Mensen smeren zich vaak wel in met zonnebrand als ze naar het strand gaan of gaan zonnen, maar vergeten dit vaak bij de ‘gewone’ dagelijkse dingen. Juist ook tijdens vergeten smeermomenten, zoals fietstochtjes, zitten op een terrasje in de stad of bij het spelen van Pokémon-Go is het belangrijk dat u uw huid goed beschermt tegen de zon”, aldus KWF.

Smog

Vanaf woensdag 24 augustus wordt smog door ozon verwacht, wat kan leiden tot klachten van de luchtwegen. Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven. De luchtkwaliteit is dan ’slecht’ volgens de indeling van de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Het RIVM adviseert mensen die hinder ondervinden om met name in de middag en vroege avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Hitteprotocol vee

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) neemt vanwege de verwachte warme dagen maatregelen voor vee. Ook ’s nachts worden veetransporten gecontroleerd en woensdag 24 augustus treedt een hitteprotocol in werking, waardoor controleurs en dierenartsen al om 04.00 uur aan het werk gaan, 2 uur eerder dan normaal. In het protocol hebben de overheid, veetransporteurs en slachthuizen vastgelegd hoe varkens, runderen, schapen en geiten tijdens het vervoer het best worden beschermd tegen uitdroging en hittestress. Komt het kwik boven de 35 graden dan mag vee helemaal niet vervoerd worden.

Natuurbrandgevaar neemt toe

In de regio’s IJsselland, Twente en Zeeland neemt het risico op een natuurbrand toe door aanhoudende droogte. Voor deze gebieden geldt inmiddels code geel. Dat betekent dat het risico op een zich snel uitbreidende brand niet heel groot is, maar bij een melding rukt de brandweer wel met extra mensen en materieel uit.

Lees ook onze tips over omgaan met hitte.

(Bron: RIVM, ANP)

Geef een reactie